Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blodigt fejkkött kan bli framtidens klimatmat

Gustav Johansson intervjuades på Expressens scen under Bokmässan 2019.
Gustav Johansson driver bloggen Jävligt Gott där han lagar vegansk husmanskost, bland annat.
Foto: Maria Cruseman / Maria Cruseman
”Den omöjliga hamburgaren” säljs även på Burger King.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Människans köttkonsumtion är påfrestande för klimatet. Trots detta har vi svårt att ställa om kosten och släppa hamburgaren. 

Kokboksförfattaren Gustav Johansson tror på en framtid med köttliknande veganmat. 

– De allra flesta har inte blivit veganer, då kan man anta att sallad inte räcker, säger han i Expressens podd Klimatprat.   

I det andra avsnittet av Expressens nystartade podd Klimatprat tas frågan om köttkonsumtion upp

För det är inte bra för planeten att vi äter så mycket kött som vi gör. Enligt Livsmedelsverket står djurproduktion för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. 

Klimatprat

• En ny podd från Expressen som går igenom alla frågor du kan tänkas ha om klimatet, ett ämne i taget.


• Programledare är Matilda Nyberg, reporter på Expressens klimatredaktion.


• Första avsnittet släpptes den 19:e november. Du hittar alla avsnitt här.

Vegobloggaren Gustav Johansson driver sajten Jävligt Gott, där han riktat in sig på att laga svensk husmanskost – fast utan kött, fisk, smör, ägg eller mejeriprodukter. 

Han säger att det är många som blir skrämda av tanken på en helt vegansk kost, men att man kan få till en förändring med små medel. 

– Du kan börja med att bara byta ut några råvaror. Mjölk mot havremjölk kanske, eller ta det vegetariska alternativet på lunchen. Helt plötsligt har du förändrat ett beteende och upptäcker att du inte behöver så mycket kött för att må bra, säger Gustav Johansson. 

”Blod” från rödbeta 

Gustav Johansson är vegan i dag men var först vegetarian i över tio års tid. Han vidhåller att kött är gott och kan vara svårt att sluta med. 

– Det är baksidorna som är ohållbara. Jag slutade äta kött för att jag inte ville bidra till industrin, det är först nu som det blivit en klimatfråga. Något av det mest effektiva du kan göra för att minska ditt klimatavtryck är att sluta äta kött. 

Och det är skillnad på kött och vegetarisk mat, enligt Gustav Johansson. 

– Vegomat smakar inte kött. Det märkte jag när jag av misstag tog en tugga av en skinkmacka nyligen, säger han i podden. 

Fyra stycken hamburgare gjorda av vegetabiliskt kött.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Men det finns vissa vegetariska och veganska produkter som närmar sig smaken och texturen av kött. Bland annat Beyond burger och Impossible burger, två hamburgare som ser blodiga ut trots att de inte innehåller något kött.  

Den ena innehåller rödbetsextrakt och den andra en molekyl från hemoglobin som skapar det blodiga utseendet. 

Snart godare än kött

Gustav Johansson tror att den här typen av vegansk mat är framtiden. 

– Jag tror att vi kommer äta mycket mindre kött. Inte för att alla över en natt blir veganer, utan för att vegomaten kommer bli bättre och bättre. 

Han fortsätter. 

– Det kommer en dag då du inte kan känna skillnad på vegansk mat och kött. Man ska inte underskatta hur fort förändring kan gå. Vegomaten är billigare, mer klimatvänlig och snart godare. 

Podden programleds av Expressens reporter Matilda Nyberg.
Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.