Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bjerström slår tillbaka mot kritiken: ”Det har gjort ont”

Gretas succéår – från ensam skolstrejkare till världskändis.
Erika Bjerström kommenterade Greta Thunberg i Rapports årskrönika. ”I och med att hon avfärdar alla politiker, hela näringslivet och deras försök och det arbete som ändå pågår här och där för att få ner utsläppen, så är hennes budskap utan hopp”, sa SVT-profilen då.
Foto: SVT
Greta Thunberg ironiserade över SVT:s klimatbevakning efter analysen att vi har ”exakt tio år på oss att bryta utsläppskurvorna”. ”Hoppfullt”, skrev 17-åringen på Twitter.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erika Bjerström har fått hård kritik för sina analyser av Greta Thunberg.

Samtidigt har SVT-profilen anklagats för att driva ”radikala nyliberala idéer” och vara köpt av oljeindustrin. 

Men i ett inlägg på Facebook slår hon tillbaka:

”Jag tål kritik, det är del av min roll, men det här har gjort ont.”

Erika Bjerström har inte hunnit tillträda sin nya roll som SVT:s första globala klimatkorrespondent, ändå har hennes klimatanalyser som utrikeskommentator väckt massiv kritik. 

Störst uppmärksamhet fick hon efter att ha skrivit att Greta Thunberg ”låter alltmer som en vänsterpopulist”, om klimataktivistens tal på FN-mötet i december. Expressen rapporterade häromveckan att Erika Bjerström lämnar plattformen Twitter efter näthat och påhopp.

– Jag skrev mycket riktigt att Greta Thunberg börjat luta allt mer åt vänster på senare tid. I texten underbygger jag hur jag hade landat i den analysen. Man behöver ju inte hålla med, men det här var min slutsats efter ha följt Greta Thunberg sedan starten, sade hon till Expressen då.

Utöver talet – där Greta Thunberg ställer folket mot ett styrande etablissemang – hänvisar Bjerström i analysen till en debattartikel där Thunberg skriver att klimatkrisen drivits på av patriarkala, rasistiska och koloniala strukturer. 17-åringen har försvarat sig med att hon kommunicerar vetenskap och aldrig har stöttat något politiskt parti.

Anklagas för kopplingar till oljeindustrin

Samtidigt har anklagelserna mot Erika Bjerström fortsatt. Sveriges Radios program ”Medierna” uppmärksammade i helgen att hon står listad som ”media fellow” vid den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, som också har oljeföretag och flygbolag som medlemmar. Det har lett till att påståenden om att SVT-profilen är köpt av oljeindustrin tagit fart i sociala medier.

I ett inlägg på Facebook skriver Bjerström att hennes – och andra svenska journalisters – namn hamnat på listan eftersom de fått stipendium av Trans Atlantic Media Network, som syftar till kunskapsutbyten mellan Europa och USA. Hon mottog stipendiet 2014, innan Atlantic Council blev huvudman för nätverket. 

”Jag visste inte att jag stod listad som 'fellow'. Jag tycker att det är djupt beklagligt om denna misstänkta men obefintliga koppling till Atlantic Councils medlemmar väcker frågor om mitt oberoende”, skriver hon.

Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter, kallar kritiken konspiratorisk och irrelevant.

– Det här handlar om en mångårig medarbetare med djupa kunskaper på miljöområdet. Att försöka koppla ett veckolångt stipendium om journalistiskt ledarskap till att personen inte står fri att bevaka sitt område är ett olustigt försök att desavouera en enskild medarbetare, säger hon till Expressen.

Är kritiken mot Erika Bjerström något som sticker ut?

– Det är väl tonen. Det som är bekymmersamt är att man ger sig på enskilda medarbetare. Men vi känner igen det här, det finns andra områden där det skett förut. Vi fortsätter att göra vårt jobb och tror på våra metoder och arbetssätt, säger Charlotta Friborg.

Hon säger att klimatfrågan i stort både berör och upprör. 

– Problemet är när saker drar i gång i sociala medier. En rubrik eller några få ord sprids utanför sin kontext, vilket drar i gång ett raseri bland folk som inte satt sig in i vad det handlar om. 

– Vi vet att sociala medier fungerar så att de mest högljudda tenderar att synas och höras mest. Det gör att man kan ta miste på hur stark en polarisering är. I en rad fall har vi sett att vreden som syns i sociala medier inte har täckning när man tittar på opinionen i stort. Man behöver vara lite kylig inför dreven som drar i gång, och som ofta dör ut lika fort. 

Syrlig kritik från Greta Thunberg

Det har också uppstått en debatt kring Erika Bjerströms nyårsanalys, där hon bland annat skriver att vi år 2020 har ”exakt tio år på oss att bryta utsläppskurvorna neråt”. I ett syrligt inlägg på Twitter svarade Greta Thunberg att det är ”hoppfullt” att SVT tror detta:

”När de inser att detta måste - drastiskt - påbörjas nu så kommer de börja behandla krisen som en kris, informera allmänheten och börja sätta press på makthavare”, skrev klimataktivisten.

Enligt FN:s miljöprogram UNEP måste de globala utsläppen minska drygt 7 procent varje år fram till 2030 för att klara Parisavtalets mål. 

Bjerström svarar att hon kan ha formulerat sig otydligt, i ett mejl till DN:s reporter Alexandra Urisman Otto som redovisas på Twitter. Samtidigt står hon fast vid att vi har tio år på oss att vända kurvorna.

”Det finns ju teknikoptimister som tror att den stora minskningen kommer ske i sista sekunden. Dvs att vi kan bryta peaken om kanske 7 år för att de sen ska bryta brant neråt”, skriver SVT-profilen.

Charlotta Friborg vill inte kommentera enskilda uttalanden men berättar att SVT har trappat upp sin klimatbevakning.

– Vi har stärkt vår klimatbevakning steg för steg under förra året och gör det ytterligare under detta år. Det är ett viktigt bevakningsområde och vi har som ambition att hela tiden ha en pågående granskning av klimatfrågor. 

”Det här har gjort ont”

I samma nyårsanalys skriver Erika Bjerström om ekonomen William Nordhaus, som 2018 tilldelades ekonomipriset i Alfred Nobels minne, och hans förslag om en global klimatklubb, där länder som vill minska utsläppen samarbetar kring koldioxidskatter.

Nordhaus har samtidigt kritiserats av klimatforskare för att han vill ändra Parismålet till det ”mer realistiska” tre grader, eftersom målet om två grader skulle bli för dyrt. 

I ett debattinlägg på Aftonbladet hävdar forskaren Victor Pressfeldt att Bjerström framställer ”radikala nyliberala förslag som opolitiska och okontroversiella”. Hon svarar på samma debattsida att Pressfeldt ”missförstått journalistikens roll”.

”Att nämna en forskares idé betyder inte att jag som journalist 'driver' idén, i detta fall om klimatklubbar, eller ens förespråkar den”, skriver hon.

Expressen har sökt Erika Bjerström som avböjer att kommentera. På Facebook skriver hon att påhoppen och anklagelserna mot henne är ”ovärdigt en demokrati”:

”Jag tål kritik, det är del av min roll, men det här har gjort ont.”

Greta Thunberg – en av de mest beundrade kvinnorna 2019:

Delad trea med Oprah Winfrey enligt amerikansk mätning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.