Bill Gates: Rika länder ska äta syntetiskt kött

Bill Gates satar pengar på vegetarisk mat
Miljardären och filantropen Bill Gates har släppt ny bok vid namn ”How to Avoid a Climate Disaster”.
Foto: MARTIALK TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Växthusgasen metan kommer bland annat från kor och jordbruk.
Foto: FOTO: STAFFAN ERLANDSON

Microsofts grundare Bill Gates argumenterar för att rika länder ska sluta äta nötkött – för att tackla den globala uppvärmningen. 

– Det kommer att smaka ännu bättre med tiden, säger Bill Gates till The Independent

Miljardären och filantropen Bill Gates skriver i sin nya bok ”How to Avoid a Climate Disaster” att rika länder bör ändra sina matrutiner, enligt The Independent. 

Närmare bestämt: Byt ut nötköttet på tallriken till syntetiskt kött.

– Jag tror inte att de fattigaste 80 länderna kommer att äta syntetiskt nötkött. Jag tycker att alla rika länder ska gå vidare till 100 procent syntestisk nötkött, säger Bill Gates i en intervju med MIT Technology Review. 

Bill Gates argument grundar sig i att växthusgaser från jordbruket är ett av de svåraste klimatproblemen att ta sig an. 

Växthusgaser från jordbruket

Nötdjur är den näst största källan till växthusgaser – som är en bidragande faktor till den globala uppvärmningen. Nötdjur som kor och får släpper ut metan, en växthusgas som är betydligt mer kraftfull än koldioxid. 

I dag finns cirka 1,4 miljarder nötdjur på jorden. Tillsammans med andra betande djur står boskapen för 40 procent av de årliga utsläppen av metan, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.  

Även om det finns innovativa lösningar för att minska nötdjurens utsläpp av metan, menar Bill Gates att det inte kommer att räcka till för att tackla den globala uppvärmningen. 

– Jag är rädd för att de syntetiska proteinalternativen som växtbaserade hamburgare kommer att krävas för åtminstone nötköttet, säger Bill Gates till MIT Technology Review.

Han medger att bytet från nötkött till ett syntetiskt ätbart proteinalternativ kommer att vara en politisk utmaning. 

Tillsammans med sin fru Melinda Gates leder han ”Bill and Melinda Gates Foundation”. Han är också involverad i ”Memphis Meats”, ett företag som skapar just syntestiskt kött. 

Bill Gates i intervju med CNN om coronapandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.