Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna visar – kan bli extremtorka i Europa

Kan bli värsta torkan på 500 år.
Se satellitbilderna från Nasa.Foto: NASA HANDOUT / EPA
Se satellitbilderna från Nasa.Foto: NASA HANDOUT / EPA
Europa kan vara på väg mot en torka, visar satellitbilder.Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Europa kan vara på väg mot en torka, visar satellitbilder. 

Den varma vintern och våren gör att grundvattennivåer är extremt låga.

Längtar du efter regn?

Normalt sett fylls vattennivåer upp sent i maj eller tidigt i juni när det vanligtvis drar in en del regn. Men en onormalt torr och varm vår gör att grundvattennivåer redan nu är låga. 

Prognosen är också att det fortsätter vara varmt under sommaren.

Det är framför allt i Östeuropa, men också Tyskland som riskerar att få en torka. Men även i Svealand och en bit norrut är vattennivåerna låga, enligt statistik från EPA

Enligt Daily Mail är läget på sina håll – i exempelvis Ukraina – svårt. De låga vattennivåerna uppkommer ungefär vart 50:e år. Vattennivån i floden Desna är fem meter lägre än normalt – den lägsta nivån på 140 år.

Klimatförändringar ligger bakom

I Tjecken rapporterade man i våras att 80 procent av brunnarna var nära att torka ut. Enligt Daily Mail beskrivs det som den värsta torkan på 500 år. 

Enligt Copernicus Climate Change Service började den meteorologiska torkan tidigt under våren, och det finns förutsättningar att den sprids. 

Enligt Wolfgang Wagner, som är professor vid universitetet i Wien går det att koppla de vågade vattennivåerna till klimatförändringar.

– De senaste år har Centraleuropa upplevt serier av torka, orsakad av ett exceptionellt stabilt vädermönster och höga temperaturer, som båda kan kopplas till klimatförändringar.  

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.