Bilderna visar förödelsen på paradisstränderna

Så här såg Cocos Island ut för några år sedan.
Foto: CEDRIC DUGOUCHET / GETTY IMAGES
Så här larmare forskare om att de kan se ut i dag.
Foto: SILKE STRUCKENBROCK / AFP UNIVERSITY OF TASMANIA

Den lilla ön marknadsförs till turister som ”Australiens sista orörda paradis”.

Men sanningen skiljer sig avsevärt från den beskrivningen. 

I en ny studie presenteras förödelsen: 238 ton plast breder ut sig över de en gång så vackra sandstränderna. 

Nära en miljon skor. 

Över 370 000 tandborstar. 

Det ingår bland annat i de 414 miljoner plastartiklar som hittats på de avlägsna Cocos Islands i Indiska Oceanien.

Merparten av sakerna har spolats upp på land, enligt den nya forskningen som under torsdagen publicerades i tidskriften Scientific Reports.

Studien har blivit en världsnyhet och resulterat i artiklar i exempelvis BBC och CNN

Cocos Islands tillhör Australien och består av 27 olika öar, de flesta obebodda. Totalt bor det 500 personer på de största öarna i gruppen, som ligger cirka 275 mil utanför Perth i västra Australien. 

”Allmänt förekommande”

Skräpet som hittats består till stor del av engångsartiklar såsom flaskkorkar, sugrör och bestick – men också av skor, sandaler och andra produkter som av olika skäl hamnat i havet.

– Plastföroreningar är nu allmänt förekommande i alla hav, och avlägsna öar utgör bra platser för att kunna skapa sig en objektiv bild av hur mycket plastskräp som cirkulerar runt jorden, säger ekotoxikologen Jennifer Lavers, som lett studien och till vardags arbetar på universitetet i Tasmanien. 

414 miljoner plastartiklar är lågt räknat, menar Jennifer Lavers, som förklarar att de inte kunnat nå samtliga stränder och platser där åtkomsten är begränsad. 

Dessutom ligger en stor del av skräpet begravet under sanden. 

– Det blir alltmer viktigt att vi agerar på dessa varningar som de här öarna ger oss, fortsätter ekotoxikologen. 

Skräp som spolats upp på en strand på Bali i Indonesien.

Mer plast än fisk? 

Sedan plastindustrin kom i gång ordentligt på 1950-talet har tillverkningen tilltagit under de senaste åren. Nära hälften av all plast som tillverkats sedan dess har producerats under de senaste 13 åren, enligt forskare

Flera organisationer, däribland Naturskyddsföreningen, har tidigare larmat om en framtid där haven består mer av plast än av fisk. Även regeringen har flera gånger uppmärksammat plasten i havet som ett omfattande miljöproblem.

Plasten skadar bland annat djur i haven och på land – antingen genom att de fastnar eller råkar få i sig plasten som kan leda till inre skador. 

I och med att naturen inte kan bryta ner plasten så smulas den sönder till små, små mikroplaster som skadar både miljön och djurlivet. Varje år dör en miljon fåglar och 100 000 däggdjur av plastrelaterade olyckor. 

Men plasten kan också skada människor. Forskare har bland annat hittat mikroplaster i matfisk. Dessa kan innehålla kemikalier som är hormonstörande eller cancerogena. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/strandens-forandring/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.