Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna från rymden visar hur klimatet i USA förändras

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I den amerikanska staden San Francisco har pandemin medfört renare luft, enligt NASA.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronarestriktionerna världen över märks av på klimatet – i alla fall kortsiktigt.

På nytagna sattelitbilder över jorden kan man se tomma parkeringar och minskade luftföroreningar, enligt ett pressmeddelande från USA:s rymdmyndighet NASA.

Myndigheten har satt samman ett nytt digitalt verktyg, som samlar satellitfotografier och andra data tagna från vår planet, där användaren själv kan utforska hur coronarestriktionerna påverkat klimat och miljö.

Bland annat finns det bilder tagna före och efter restriktionerna infördes i San Francisco, där den minskade aktiviteten tydligt kan ses med hjälp av värmekamera.

Värmekamerabilder tagna över San Francisco i USA, där det röda är värme. Vänstra bilden är tagen i april 2018 och den högra är tagen i april 2020.
Foto: Skärmdump / NASA

Minskade luftföroreningar

En annan upptäckt som forskarna gjort med hjälp av NASA:s verktyg är att restriktionerna lett fram till en viss nedkylning då minskade transporter lett fram till renare luft, som i sin tur gjort att varm asfalt kyls snabbare.

Enligt forskarna var stora parkeringsplatser och byggnadstak 5 till 8 grader Celsius svalare mellan mars och maj i år jämfört med innan pandemin.

Bild över San Francisco där de mörkblå partierna är områden där transporterna minskat betydligt under pandemin enligt NASA.
Foto: Skärmdump / NASA
Bild över San Francisco där det röda är mängden kvävedioxid i luften de senaste fem åren.
Foto: Skärmdump / NASA
Bild över San Francisco med mängden kvävedioxid i luften i mars 2020.
Foto: Skärmdump / NASA

Mer forskning behövs

Pandemin har även fört med sig renare vatten på flera håll, enligt NASA.

– Vattnet har blivit renare på västra Manhattan eftersom att färre människor pendlar till Manhattan under lockdown, sa NASA-forskaren Nima Pahlevan i ett pressmeddelande förra veckan.

Bild över vattenföroreningarna i New York. Där färgerna visar nivåerna av olika ämnen i vattnet.
Foto: Skärmdump / NASA

Trots alla förändringar som uppmätts krävs det mer forskning för att säga vilken påverkan pandemin får på klimat och miljö.

– Vi kommer att behöva mer forskning för att tydligt kunna koppla milförändringar till covid, sa Timothy Newman, vid den USA:s geologiska myndighet USGS, i förra veckans pressmeddelande.Nasa skickar toalett till rymden – för 200 miljoner kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.