Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden som visar is-krisen: ”Får stora konsekvenser”

Tjuktjerhavets is är inte den enda som tynar bort. De smältande glaciärerna i Alaska väcker också varningsklockor om framtiden.
Doktorand Zack Labe har tagit fram en graf som visar på hur det är allt mindre fryst area i Tjuktjerhavet, och utvecklingen över 40 års tid.Foto: Zachary Labe, University of California
Isbjörnar lever på Tjuktjerhavets is. När den smälter drabbas de hårt. Foto: SHUTTERSTOCK
Céline Heuzéär biträdande universitetslektor och klimatforskare vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet. Hon är inte förvånad över uppgifter om att Tjuktjerhavets is smälter.Foto: Carina Eliasson

I Tjuktjerhavet, som ligger mellan Ryssland och Alaska, fryser isen allt långsammare. Nuvarande is-area är rekordliten och tunn vilket oroar forskare.

– Det kommer att få stora konsekvenser, säger Céline Heuzé vid Göteborgs universitet.

Tjuktjerhavet har en area på 1.789.692 km2 och är beroende av den årliga frysperioden för att behålla tjockleken på och mängden av sin is.

I över tio års tid har isen tunnats ut på grund av global uppvärmning, i år mer än någonsin.

Ond cirkel av svag isbildning

Redan på sommaren startar kedjan av svag isbildning. När havet blir varmare för var år som går, smälter den fortare bort på sommaren. Det blir sedan allt svårare att frysa om till is på vinterhalvåret.

– Uttunningen är dramatisk men tyvärr inte ovanlig längre. Vi klimatforskare har larmat om detta länge, säger Céline Heuzé är, biträdande universitetslektor och klimatforskare vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Tunn is får konsekvenser

Världens största polarexpedition genom tiderna, Mosaic, med hundratals forskare från 19 länder, pågår just nu i Norra ishavet. Att isen i Tjukterhavet tunnas ut ger en rad konsekvenser på fältexpeditioner av detta slag. Mosaic är beroende av fryst havsis för att utföra sitt viktiga arbete, förklarar Céline Heuzé.

– Isbrytaren som sitter fast i isen kommer driva i väg om den spricker upp och då blir det svårt att hinna genomföra tänkta mätningar. Det blir dessutom farligt för de som är ombord. 

Grafen visar på dramatisk förändring

Isbjörnar, alger, plankton och räkor behöver också havsisen för att leva och må bra, påpekar Céline Heuzé. Och vi människor då vårt klimat kommer att förändras när den smälter bort.

– Prognoserna spretar men vissa visar på att den kalluft som annars skulle ha stannat kvar över Arktis nu kommer att röra sig in över USA och även Skandinavien. Det i sin tur kan innebära svåra snöstormar, som är en mycket synlig klimatförändring. 

Zack Labe är doktorand vid Department of Earth System Science (ESS) på University of California, Irvine. Han har tagit fram en graf som är talande för det som skett i Tjuktjerhavet de senaste 40 åren; allt mindre fryst area.

https://twitter.com/ZLabe/status/1191404874526687233

Céline Heuzé har studerat grafen och säger att den stämmer bra.

– Den bygger på insamlad data och faktiska observationer. Vad vi ser är att säsongsvariationerna suddas ut. Vid den här tiden bör mer is ha frusit, grafen borde ha vänt upp. I år har det inte hänt.

Professor Gunhild Rosqvist menar att det varmare klimatet innebär torrare fjäll och konsekvenser för djur som lever på Kebnekaise.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.