I den vanligtvis stekheta Saharaöknen slog ett lågtryck till med full kraft. Foto: REX/SHUTTERSTOCKI den vanligtvis stekheta Saharaöknen slog ett lågtryck till med full kraft. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
I den vanligtvis stekheta Saharaöknen slog ett lågtryck till med full kraft.  Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Det är tredje gången, inom loppet av 40 år, som det gigantiska ökenlandskapet färgas vitt av ett pudertäcke. Foto: REX/SHUTTERSTOCKDet är tredje gången, inom loppet av 40 år, som det gigantiska ökenlandskapet färgas vitt av ett pudertäcke. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Det är tredje gången, inom loppet av 40 år, som det gigantiska ökenlandskapet färgas vitt av ett pudertäcke.  Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Bildbeviset – visst snöar det i Sahara

Publicerad

Snö, i Sahara?

Jo, det är sant.

Spana in bilderna här intill på de vitfärgade sanddynerna. 

– Vi blev verkligen förvånade när vi vaknade och såg att det snöade, säger fotograf Karim Bouchetata till Shutterstock.

I Jämtland och Härjedalen blev det snökaos sedan snöstormen Cora dragit fram över de norra breddgraderna. 

Östra USA har också upplevt extremväder med stora mängder snö och med temperaturer under 20 minusgrader.  

– Även om östra USA nyligen har haft det väldigt kallt, har nästan alla andra delar av världen varit varmare än genomsnittet, säger Andrew King, universitetslärare i klimatvetenskap vid universitetet i Melbourne, till nio.com.au, enligt 9News.

Det kom hela 40 centimeter – på bara några timmars tid.Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Snö på mer oväntade platser

Snö har också fallit på mer oväntade platser – som i den vanligtvis stekheta Saharaöknen, där ett lågtryck slog till med full kraft. Under söndagen föll det rikligt med vita flingor över ökenstaden Aïn Séfra i Algeriet, rapporterar CNN. Det är tredje gången, inom loppet av 40 år, som det gigantiska ökenlandskapet färgas vitt av ett pudertäcke. 

Men det var inte några enstaka flingor som singlade ner i sanden.

"Verkligen förvånade"

Det kom hela 40 centimeter – på bara några timmars tid. 

– Vi blev verkligen förvånade när vi vaknade på morgonen och såg att det snöat, säger fotograf Karim Bouchetata till Shutterstock, enligt Daily Mail. Det låg kvar under hela söndagen och började smälta först vid femtiden.

Det är sannerligen inte särskilt ofta som det snöar i Saharaöknen, men det skedde faktiskt så sent som förra året. Innan dess var det 37 år sedan. 

Även den gången var det i just Aïn Séfra-området. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag