Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilar fyllda med gammal elektronik skrotas i Afrika

Bilen som spårades från Norge innehöll flera elektronikprodukter.Foto: NRK/SVT

400 000 ton e-avfall lämnar Europa olagligen varje år, enligt Interpol.

I senaste ”Uppdrag granskning” har NRK följt en skåpbil fylld med gammal elektronik från norska Bergen till Lagos i Nigeria.

Det som inte säljs vidare eldas på stora skrottippar. 

Enligt Baselkonventionen som Norge skrivit under är det förbjudet att exportera farligt avfall från rika till fattiga länder. Ändå kontrolleras sällan det stora flödet av gamla bilar, ofta fyllda med gammal elektronik, som i slutändan hamnar i afrikanska länder.

Såväl bilar som elektronik säljs vidare. Men det som inte går att sälja hamnar på stora soptippar där det eldas, rapporterar NRK och SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Den olagliga handeln är svår att stoppa – men får konsekvenser för både människor och miljö. 

Gammal elektronik skrotas i Afrika 

I programmet besöker de Ghanas största skrottipp, som blivit en slutstation för elektroniskt avfall och bildelar. En miljökatastrof som växt okontrollerat sedan 90-talet.

– Det är ingen som har andningsmask eller skyddshandskar. Vi har fullt upp med att jobba. Vi vet att det kommer att göra oss sjuka men man har inget val, säger Mohammed Anwar som jobbar på skrottippen till NRK. 

Journalister från den norska kanalen har spårat en gammal skåpbil fylld med e-avfall med en GPS. Genom tyska Hamburg hamnar bilen slutligen på en marknad i Nigerias största stad Lagos, där man bland annat packar ur dammsugare, mikrovågsugn och tv. 

Handeln sker trots att både Nigeria och Ghana av miljöskäl infört importförbud för gamla varor, bland annat begagnade kylskåp och frysar och gamla bilar.

Henry Okine vid miljöorganisationen Penaf säger till NRK att Afrika blivit en ”sopstation för utvecklade länder i Europa”.

– Vi har inga vettiga system för att ta hand om avfallet.

Pågått länge

Problemet har pågått länge. 2012 rapporterade TT om stora mängder svenskt skräp som olagligen exporteras till Västafrika och bidrar till stora miljöproblem.

Oseriösa företagare i Sverige kan dra nytta av illegal avfallsexport, berättade Henrik Forssblad, handläggare av miljöbrott vid Rikspolisstyrelsen, för nyhetsbyrån:

– För företagare kostar det pengar att lämna kylskåp till återvinning. Det slipper du om det exporteras illegalt och får en summa för det i mottagarlandet. Har du många kylskåp och fyller en container, då har du sparat en hacka.

LÄS MER: Klimatkompenserar för miljoner: ”Fungerar inte”