Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens tvärvändning – från Trumps klimatpolitik

”Vi behöver desperat ett enhetligt nationellt svar på klimatkrisen”
Joe Biden, USA:s 46 president.
Foto: STEFANI REYNOLDS/UPI/SHUTTERSTOCK / STEFANI REYNOLDS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nu ändras USA:s klimatpolitik rejält.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Renare luft, lägre koldioxidutsläpp och ett stopp för oljepipelines.

USA:s nye president Joe Biden säger sig ha storslagna planer för klimatet och miljön – och har redan satt i gång med arbetet.

– Vi behöver desperat ett nationellt svar på klimatkrisen, sa Joe Biden när han signerade tre presidentordrar förra veckan.

Här är fem klimatområden där presidenten har lovat att städa efter Donald Trump.

President Joe Biden gick till val på en ambitiös plan för miljön och klimatet. Han vill investera upp till 20 biljoner kronor i grön energi och infrastruktur, som han menar även kommer skapa jobb i USA. Redan nu har han även satt i gång arbetet med att ändra på miljö- och klimatlagstiftning som kom till under Donald Trumps tid.

1. Stärka regelverket kring utsläppen

Under Donald Trumps tid blev det lättare för företag och privatpersoner att släppa ut växthusgaser. Hans företrädare Barack Obamas klimatplan skrotades och det nationella förbudet mot kolbrytning togs bort. Samtidigt tilläts miljöovänliga bilar och delstater hindrades från att själva ställa striktare krav på bilar. Trump drog även ur USA ur Parisavtalet.

Donald Trump vid presskonferensen när han berättade att USA drar sig ur Parisavtalet.
Foto: Mike Theiler/Xinhua

Nu har Joe Biden tillsammans med bilindustrin tagit fram en strategi för hur nyproducerade fordon ska bli mer klimateffektiva. Den nytillträdde presidenten planerar även att återinföra ett förbud mot att bryta fossilt kol och tvinga värmekraftverk att ska bli mer klimateffektiva, skriver The Guardian. Biden ratificerade Parisavtalet under sin första dag som president. 

2. Förbättra luftkvaliteten

Donald Trumps lättnader för bilindustrin ledde till problem för luftkvaliteten i flera städer. Hans beslut gjorde även så att större hänsyn togs till ekonomin när regionala myndigheter satte standarden för luftkvaliteten, och försvagade en lag om ren luft, Clean Air Act.

Joe Biden har redan hunnit dra tillbaka Donald Trumps förändring av lagen om ren luft och beslutet om att ekonomin ska väga tyngre än luftkvaliteten. Den nytillträdde presidenten vill även investera i förnybara elkällor som vind- och solkraft.

3. Stoppa pipelines och försvåra för oljeborrning

En stor stöttefråga i amerikansk politik har varit pipelineprojekten Keystone XL och Dakota Access. De ska transportera stora mängder fossila bränslen från oljefält i Kanada och North Dakota till raffinaderier längre söderut.

Redan på sin första dag som presidenten gav Donald Trump sitt godkännande åt Keystone XL – och så fort Joe Biden blev president drog han tillbaka det beslutet. Biden har ännu inte fattat beslut om Dakota Access.

Donald Trump gav även sitt godkännande åt att borra efter olja på federal mark. Även gällande denna fråga tänker Joe Biden se till så att mer mark skyddas från oljeexploatering. Joe Biden har dock fått kritik för att han lovar mycket samtidigt som han redan gett tillstånd åt 30 oljeborrningar.

Rör till Keystone XL.
Foto: CHRIS MACHIAN / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Rädda utrotningshotade arter

När Donald Trump gav tillåtelse åt att borra på federal mark så innebar det flera lättnader i landets naturskyddslagar. Bland annat så tilläts markägare ha ihjäl djur i sin jakt på olja och vissa hotade djur fick inte rätt till rödlistning.

Joe Biden planerar nu att dra tillbaka flera av dessa beslut, bland annat vill han skydda hotade flyttfåglar och stärka naturskyddslagarna, skriver The Guardian.

5. Skydda vattendrag och minska kemikalier i dricksvatten

Under sin mandatperiod gjorde Donald Trumps regering en väldigt snäv tolkning av vilka krav som fanns på att skydda vattendrag och se till så att amerikaner får rent dricksvatten. Trump försvagade även flera regelverk kring kemikalier och bekämpningsmedel.

Även på detta område har Joe Biden högre ambitioner. Han vill förbjuda flera farliga kemikalier, som fluorerade kolväten, och stärka landets lagstiftning om dricksvattenkvaliteten.

Se också:

Nu ska Biden göra en av USA:s största klimatsatsningar någonsin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.