Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens löfte: Går med i Parisavtalet vid vinst

Joe Bidens liv: Skulle kandiderat 1987 • Familjetragedin • Samarbetet med Obama.
I går lämnade USA formellt Parisavtalet.
Foto: BRANDEN CAMP / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vill att USA åter ansluter till Parisavtalet.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett av Donald Trumps vallöften inför 2016 var att USA skulle lämna Parisavtalet. USA inledde utträdesprocessen den fjärde november 2019 och gick formellt ur avtalet i går, som första land i världen.
Foto: CHRISTY BOWE / POLARIS/IBL POLARIS

Det tog exakt ett år. 

Men på onsdagen – dagen efter valet – lämnade USA formellt Parisavtalet. 

Samtidigt har Joe Biden lovat att återigen ansluta USA till avtalet vid en valvinst.

När Donald Trump vann presidentvalet 2016 var ett av hans stora vallöften att USA skulle lämna Parisavtalet. Han ville i stället fokusera på att öka produktionen av olja och kol, tvärtemot vad världens länder kom överens om när de skrev under avtalet.

Med avtalet slog länderna fast att de vill begränsa den globala temperaturökningen till under två grader genom att gemensamt minska utsläppen av växthusgaser. 

Donald Trump och USA inledde utträdesprocessen den 4 november 2019 och gick formellt ur avtalet på torsdagen den 4 november 2020, som första land i världen. 

– Jag kan inte stödja ett avtal som straffar USA, vilket det gör, sa Trump 2017.

Biden vill ansluta igen

Det globala klimatavtalet skrevs under i december 2015 av president Barack Obama, då Joe Biden var vicepresident. Nu vill Biden – vid en valseger – återansluta sig till avtalet och enligt BBC kan USA vara tillbaka inom bara 30 dagar efter att han svurits in.  

Ifall USA ansluter till Parisavtalet förväntas de meddela mer ambitiösa minskningar av sina utsläpp till år 2030. Men det kan bli både svårt och komplicerat. För att få igenom flera klimatåtgärder kommer Joe Biden att behöva stöd från Republikaner, skriver CNN.

En vinst i Pennsylvania skulle ge Biden 273 elektorsröster – och därmed presidentposten.
Poströsterna får en allt mer central roll under det pågående valet i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.