Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens löfte: Minska utsläpp med hälften

40 världsledare ska samlas för att diskutera hur utsläppen ska minskas.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Det två dagar långa toppmötet om klimatet som Joe Biden initierat har inletts.

Inför mötet har USA gått ut med ett löfte om att minska utsläppen med minst hälften till 2030, vilket Biden har bekräftat i sitt öppningstal.

Även andra länder väntas presentera ambitiösa klimatmål. 

Inför mötet har USA kommit med ett uppdaterat mål om att minska koldioxidutsläppen med 50 till 52 procent till 2030, jämfört med nivåerna 2005. Det rapporterar bland annat The Guardian och The New York Times

Joe Biden bekräftar ryktena i sitt öppningstal på klimattoppmötet.

– Forskningen säger oss att det här är det decennium vi måste ta beslut för att undvika en klimatkris, säger Biden.

Biden fokuserar på sysselsättningen i sitt tal och säger att han ser ”en möjlighet att skapa miljontals välbetalda medelklassjobb.”

– När jag pratar om klimat tänker jag jobb. Inom vår klimatrespons finns en extraordinär chans att skapa arbetstillfällen och stora ekonomiska möjligheter.

Den tidigare vice presidenten Al Gore kallar det nya målet ett ”banbrytande steg”. 

https://twitter.com/algore/status/1385208141349101572

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tackar Biden och skriver även att Europa ”kommer att bli den första klimatneutrala kontinenten”. 

https://twitter.com/vonderleyen/status/1385227393271488517

Länder sluter upp bakom USA

Det är inte bara USA som höjer sina klimatmål.  

Efter tuffa förhandlingar under natten till onsdag kom Europeiska unionens råd och Europaparlamentet överens om att fastställa målet om ett klimatneutralt EU senast 2050 samt ett höja målet för minskade utsläpp till minst 55 procent fram till 2030 från 1990 års nivåer.

Storbritannien har på förhand meddelat att de vill minska utsläppen med 78 procent fram till 2035, jämfört med nivåerna 1990. 

Även Japan meddelade före mötet att man kommer minska utsläppen med 46 procent från nivåerna år 2013 innan slutet av detta decennium.

Kinas Xi Jinping framhåller i sitt tal återigen målet att bli koldioxidneutrala innan 2060, och att utsläppen kommer nå sin topp innan 2030. 

Rysslands president Vladimir Putin deltar i toppmötet trots att relationen mellan Moskva och Washington är kylig efter flera nya sanktioner den senaste tiden. På toppmötet säger Putin att Ryssland kommer att minska utsläppen ”ordentligt” innan 2050.

– Vår diskussion i dag demonstrerar hur vi alla delar oron inför klimatförändringen, säger Putin.

Sverige blev utan inbjudan

Joe Biden har bjudit in 40 världsledare till det virtuella klimatmötet. Mötet ska pågå i två dagar för att diskutera åtgärder för att nå 1,5-graders målet, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Mötet inleds på Earth Day och betraktas som en inledning på diskussionerna inför FN:s klimatkonferens, COP26, som hålls i Glasgow i november.

Världsledarna som deltar är bland annat Rysslands Vladimir Putin, Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel, Brasiliens Jair Bolsonaro och Kinas Xi Jinping.

Från Norden är Danmark och Norge inbjudna, men Sverige och Finland blev utan inbjudan. 


Agendan för klimatmötet

Samla världens största ekonomier till att ta krafttag för att minska utsläppen under detta decennium för att nå uppvärmningsgränsen på 1,5 grader.


Mobilisera den offentliga och privata sektorn för att driva övergången till nollutsläpp och hjälpa utsatta länder hantera uppvärmningen. 


Framhålla de ekonomiska fördelarna med klimatåtgärder, med tonvikt på ökad sysselsättning. 


Öka pressen på ny teknologi som kan minska utsläppen och underlätta anpassningen till klimatförändringen. 


Diskutera möjligheten att skydda människor från påverkan av klimatförändringen och ta itu med de globala säkerhetsutmaningar som klimatförändringen medför, samt diskutera rollen av klimatvänliga lösningar för att nå målet på nollutsläpp år 2050. 


Läs mer på Vita Husets hemsida. 

Joe Biden ska hålla ett virtuellt toppmöte om klimatet som ett steg i sin strävan efter att minska utsläppen.
Greta Thunberg har flera gånger kritiserat världsledarnas aktioner för klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.