När valet i november var avklarat kom dåvarande presidenten med beskedet. Rättigheter att borra efter olja och gas i 22 markområden i USA:s största naturreservat, Arctic National Wildlife Refuge i Alaska, skulle auktioneras ut. Och bråttom var det, eftersom det måste ske innan innan installationen av Joe Biden.
I januari skedde auktionen – som blev en rejäl flopp. Bara hälften av licenserna såldes. De flesta med bara en budgivare, vilket gav minsta möjliga intäkter.
Juridiska brister i processen
Nu beordrar inrikesminister Deb Haaland att avtalen stoppas, rapporterar Politico. Hon skriver i sitt beslut att samtliga avtal om olje- och gasutvinning i naturreservatet avbryts i väntan på en noggrannare utredning om hur eventuell borrning skulle påverka miljön i det känsliga området. Hon pekar också på de juridiska brister som följt på den påskyndade processen, när försäljningen av rätterna drevs igenom.
Beslutet följer på Bidens presidentorder från installationsdagen, då han beordrade ett temporärt stopp för all olje- och gasaktivitet i reservatet.
Striden mellan demokrater och republikaner om olje- och gasutvinningens vara eller inte vara i det gigantiska naturreservatet, som är hem för sällsynta fåglar, stora mängder renar och isbjörnar, har pågått i över 40 år. En ny miljöanalys skulle kunna ge ytterligare restriktioner i reservatet och möjligen riva upp avtalen för all framtid.
Men, skriver Politico, ordern från inrikesdepartementet går inte i närheten av lika långt som miljörörelsen hade hoppats på. Särskilt som Biden-administrationen godkände ett annat oljeprojekt i Alaska, strax utanför reservatet, i förra veckan.