Biden för in USA i kampen mot klimatkrisen igen

Har presenterat en flerpunktsplan för hur USA ska jobba för att rädda klimatet.
Joe Biden är USA:s nästa president.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAM MCNEIL / AP TT NYHETSBYRÅN

Med Joe Biden som president återtar USA sin roll i kampen mot klimatkrisen – och det kan innebära en internationell vändpunkt.

USA kommer att återansluta till Parisavtalet så snart han tillträder, säger han. 

USA lämnade officiellt Paris-avtalet i tisdags, enligt president Donald Trumps beslut. Alltså den internationella överenskommelse där världens länder förbinder sig att gemensamt bekämpa klimatkrisen.

Samma dag lovade USA:s tillträdande president Joe Biden att hans land ska återansluta till avtalet.

”I dag lämnade Trump-administrationen officiellt Parisavtalet om klimatet. Och om exakt 77 dagar kommer en Biden-administration att återinträda”, skriver Joe Biden på Twitter.

Joe Biden planerar ett antal så kallade presidentdekret – ett beslut som inte behöver godkännas av senaten – direkt när han tar över makten. Då kommer han bland annat ansluta USA till Parisavtalet och upphäva Trumps beslut att lämna WHO. 

Ingen amerikansk president har en så ambitiös klimatsatsning som Joe Biden. Han vill att USA ska vara klimatneutralt senast år 2050. Elkraftsindustrin ska gå först och vara koldioxidneutral redan 2035. 

Vill skapa gröna jobb

Biden vill också satsa två biljoner dollar på att ställa om USA till förnyelsebar energi, skapa gröna jobb och klimatanpassad infrastruktur.

– Att USA på nytt ansluter sig till Paris-avtalet sänder en mycket betydelsefull signal till resten av världen, säger Pete Betts, tidigare chefsförhandlare i klimatfrågor för EU och Storbritannien, till Independent.

– Först och främst har vi nu världens största ekonomi och det land som står för näst mest utsläpp och som tidigare inte var med i spelet med i en ambitiös klimatplan. Det ger diplomatisk tyngd och höjer ambitionsnivån i andra länder, säger han.


Politiken Joe Biden vill driva

CORONAKRISEN

Joe Biden har lovat att införa en nationell strategi för att bekämpa pandemin. Bland annat vill han införa krav på munskydd och kostnadsfria och fler coronatester. När vaccin blir tillgängligt ska även det erbjudas gratis.
Den blivande presidenten planerar också att ta fram ett enormt stimulationspaket för att stärka den amerikanska ekonomin. 


KLIMAT

Joe Biden har lovat att USA omedelbart kommer ansöka om att ingå i Parisavtalet igen. 

Han vill också samla toppchefer för de företag som står för flest utsläpp i världen – med syftet att övertyga dem att genomföra en mer grön omväxling. 

Biden planerar också att investera 2 000 miljarder dollar för att USA ska kunna vara klimatneutralt senast 2050. 


BROTT OCH STRAFF

En ny objektiv kommission ska under ett halvår se över det amerikanska rättssystemet, enligt ett av Bidens löften, för att ta fram nya reformer. Bland annat en ny plan för att få stater att fängsla färre amerikaner för mindre allvarliga brott. 

Samtidigt har han sagt att han inte vill öka antalet domare i den amerikanska Högsta domstolen. Samtidigt har flera demokrater öppnat för att utöka, efter att Trump tillsätt en nionde republikan mot Demokraternas sex. 


IMMIGRATION

Längs gränsen mellan USA och Mexiko har över 500 barn separerats från sina föräldrar under Trumpadministrationen. Joe Biden har lovat att tillsätta en grupp som ska återförena barnen med sina föräldrar. 

Han vill också upphäva den exekutiva ordern kallad ”muslim ban” – eller mer formellt ”Skydd för nationen mot utländska terroristers inresa i USA” – som stoppar medborgare från flertalet muslimska länder och några få andra att resa in i USA.

Även så kallade ”dreamers” – barn till föräldrar som olagligt tog sig in i USA – ska få enklare möjlighet att få amerikansk medborgarskap. Därtill vill han göra det lättare för de elva miljoner papperslösa som befinner sig i USA att bli amerikanska medborgare.


Källa: AFP


Stränga regler för bilindustrin

Joe Biden har lovat att införa nya strängare regler för bilindustrin. Han lovar att bygga 500 000 laddningsstationer för elbilar och uppgradera fyra miljoner byggnader så att de blir mer eleffektiva.

Han också lovat att inte ge nya tillstånd till gas- och oljeborrning på federalmark. Inte heller några nya tillstånd till utvinning av skiffergas eller -olja.

Sätter press på andra länder

Också svenska experter välkomnar Bidens löfte att USA på nytt ska gå med i Parisavtalet.

– Det skulle ge en rejäl skjuts till FN:s klimatförhandlingar och sätta ytterligare press på länderna att stå fast vid sina utfästelser, och ger incitament till fler att växla upp sina handlingsplaner. Men i vilken mån Biden kan skala upp USA:s löften inom Parisavtalet återstår att se, säger Björn-Ola Linnér, professor med inriktning mot internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

Förutom klimatarbetet kommer Joe Biden genom ett presidentdekret häva den exekutiva ordern kallad ”muslim ban” – eller mer formellt ”Skydd för nationen mot utländska terroristers inresa i USA” – som stoppar medborgare från flertalet muslimska länder och några få andra att resa in i USA.

Biden planerar även att återinföra ett program från Obama-eran, DACA (Dream Act), där personer som kom till USA illegalt som barn får en chans att stanna i landet. 

Joe Bidens team kommer redan på måndag börja jobba med pandemin genom att etablera ett team som ska jobba med frågan. 

Uppgifter: Då kan Trump vara beredd att erkänna sig besegrad 

Det politiska kriget i Washington fortsätter dock – med nya anklagelser om fusk och bedrägeri.

Se hela Joe Bidens segertal

”Vi har vunnit med flest antal röster någonsin i nationens historia”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.