Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beviset: Vikingarna led av klimatångest

Klimatnödläget slår hårt mot Sverige redan under vår livstid.
Rökstenen.
Foto: Göteborgs universitet
Rökstenen i Östergötland.
Foto: Göteborgs universitet

Att ha klimatångest kan tyckas vara ett relativt nytt fenomen.

Men runstenen Rökstenen visar att även vikingarna oroade sig för klimatförändringar för över ett tusen år sedan. 

En av vikingatidens mest kända runstenar, Rökstenen, har länge varit en gåta för forskarna. Men nu har fyra svenska forskare lyckats tolka runorna på stenen – mer än tusen år efter att Rökstenen restes i Östergötland.

Enligt forskarnas tolkning berättar runorna om en dödsmärkt son som kallats till Oden för att kämpa med honom i Ragnarök.

Men framför allt berättas det om en oro över klimatet och en stundande naturkatastrof.

– Tidigare tolkningar visade att det handlade om konflikter och krig mellan olika hjältar och folk, men den här skriften handlar snarare om konflikten mellan ljus och mörker, förklarar Per Holmberg, professor i svenska språket, Göteborgs universitet.

Per Holmberg
Foto: Göteborgs universitet

Världens längsta runskrift

Att man under vikingatiden hade föreställningar om att klimatet är bräckligt visste man om sedan tidigare, menar Per Holmberg.

– Det är rimligt att tänka att man hade en medvetenhet om att klimatet kunde förändras på ett sätt som skulle drabba överlevnadsmöjligheterna., säger Per Holmberg.

Han fortsätter:

– I vår tid är vi inte längre uppenbart beroende av det vi själva producerar, det gör att vi i dag kanske inte känner lite mycket ångest inför att jorden ska ge det som den behöver ge trots att vi av allt att döma har större skäl till att känna en oro i dag än tidigare.

Enligt den tolkning som forskarna kommit fram till består runskriften av nio gåtar. Fem av dem syftar på solen och de fyra övriga på Oden och hans krigare.

Rökstenen har hela 760 tecken, vilket gör den till världens längsta runskrift. Runorna ska även namnge flera kungar vilket kan tyda på att familjen som reste stenen tillhörde samhällets högsta skikt.

Greta Thunbergs fem bästa tips för klimatet. Så kan du som enskild individ påverka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.