Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter ihop av besvikelse – när han presenterar avtalet

Alok Sharma ber om ursäkt för utvecklingen av klimatkonferensen
Alok Sharma, ordförande för COP26, kämpade mot tårarna när han presenterade klimatavtalet.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EUAN CHERRY / AVALON / STELLA PICTURES/EUAN CHERRY / AVALON AVALON

GLASGOW. Världens länder är överens om ett nytt klimatavtal.

För första gången någonsin nämns fossila bränslen i texten – men dokumentet urvattnades ändå av Kina och Indien i slutförhandlingarna.

– Jag är verkligen ledsen över hur detta har skett, säger ordföranden Alok Sharma, kämpandes mot sina egna tårar.

Det har varit intensiva, dramatiska och stundtals frustrerade förhandlingar under slutskedet av FN:s stora klimatkonferens. Nästan precis ett dygn efter att mötet egentligen skulle ha slutat kunde länderna bakom Parisavtalet klubba ett nytt åtgärdsprogram, under namnet Klimatpakten i Glasgow.

Hur löftena ska formuleras har varit en stor konfliktfråga under veckan, och en historisk mening om att fasa ut kolkraft och fossila bränslen har därför tonats ned i flera steg. 

De sista timmarna av förhandlingar upptogs av att Indien och Kina protesterade – och till slut fick igenom ännu en förändring: I stället för att länderna uppmanas ”fasa ut orenad kolkraft och ineffektiva fossila subventioner”, så ska kolkraften fasas ner.

Schweiz miljöminister Simonetta Sommaruga var en av dem som protesterade:

– Vi behöver fasa ut kol, inte fasa ner, sa hon.

”Verkligen ledsen”

Även mötets ordförande Alok Sharma var besviken över omformuleringen i sista minuten. Bilder från hans tal visar hur han kämpar mot tårarna när han säger att han är ”djupt ledsen”. 

– Jag är verkligen ledsen över hur detta har skett. Jag förstår den stora besvikelse som ni känner. 

Samtidigt betonade han vikten av att få igenom ett nytt avtal. 

Uppgörelsen har tagits emot med blandade känslor. Aktivisten Greta Thunberg upprepade att det bara var tomma ord från världsledarna. 

”Bla, bla, bla. Det verkliga arbetet fortsätter utanför sammanträdesrummen. Och vi kommer aldrig ge upp, någonsin”, skriver hon på Twitter.

Klimatforskaren Johan Rockström skriver på samma plattform:

”Vi kom till Glasgow på en stig mot katastrofen (2,7 grader). Vi lämnar Glasgow på en stig mot fara (strax under 2 grader). Vägen från Glasgow kräver mer handling och mer ambition, när det kommer till finansiering och jämlikhet.”

”Har misslyckats”

Sveriges klimatminister Per Bolund (MP) har ansvarat för just finansieringsfrågan, och löftet från rika länder att betala in 100 miljarder dollar årligen till en särskild fond för fattiga länder som drabbas av klimatförändringarna. 

I avtalet från Glasgow uppger man att det är ”djupt beklagligt” att pengarna inte har betalats än, och man uppmanar länderna att leverera snarast, samtidigt saknas en konkret plan för hur det ska gå till. Det har upprört många delegater från utvecklingsländer på mötet.

– Resultatet på COP återspeglar den rika världens prioriteringar. De industrialiserade länderna har misslyckats med att leverera på de länge utlovade 100 miljarderna, och de har misslyckats att se brådskan i att leverera, säger Mohamed Adow vid Power Shift Africa.

Tekla, 14, lider av klimatångest: ”Får panik och kan inte koncentrera mig” 

Allt fler unga oroar sig för klimatet, Tekla är en av dem. Klimatpsykologen Kali Andersson ger sina tips på hur man lindrar klimatångesten.


Klimatforskare har tagit fram animationer för hur flera kuststäder kommer att se ut ifall den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt som nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.