Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Vatten från Fukushima släpps i havet

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Det behandlade vattnet från Fukushima bevaras i massiva tankar.Foto: KIMIMASA MAYAMA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fukushima-olyckan var den näst värsta att drabba ett kärnkraftverk i historien.Foto: AFLO / MAINICHI NEWSPAPER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

1,2 miljoner ton behandlat vatten som blivit kvar efter Fukushima-olyckan ska släppas ut i havet.

Detta trots protester från klimatorganisationer och fiskare i området, rapporterar japanska NHK.

– Vi kan inte skjuta upp beslutet, säger regeringens talesperson Katsunobu Katō i ett uttalande.

Drygt nio år har gått sedan härdsmältan i Fukushima – och än i dag arbetar Japan med efterdyningarna av olyckan.

Men nu uppges regeringen ha tagit beslut om ett av problemen som dröjt kvar. Det handlar om vad man ska göra med avfallsvätskan

Under flera år har forskare filtrerat det radioaktiva vattnet för att reducera radioaktiviteten. Och nu har man bestämt att drygt 1,2 miljoner ton vatten ska släppas ut i havet, skriver den japanska public service-kanalen NHK.

Vill avveckla Fukushima

Ett officiellt beslut väntas i slutet av månaden, och arbetet ska inledas 2022, enligt lokala medier.

– Vi kan inte skjuta upp beslutet om en plan för att hantera det bearbetade vattnet, för att förhindra förseningar i avvecklingsarbetet kring Fukishima Daiichi-kärnkraftverket, säger Katsunobu Katō, talesperson för regeringen, vid en pressträff.

Beskedet har mötts av stark kritik från klimatorganisationer och fiskare i området. Även om avfallsvattnen filtreras kommer nämligen biprodukter, som tritium, att finnas kvar, skriver NHK.

Ska spädas ut

Tritium är dock inte farligt för djur och människor om det inte handlar om mycket stora mängder. För att minska risken för djur och natur ska vattnet därför spädas ut – en process som väntas ta 30 år, enligt tidningen Yomiuri.

Vattnet har hittills bevarats i stora tankar vid kärnkraftverket, men utrymmet håller på att ta slut. Orsaken är att även grundvatten och regn kommer in i tankarna, vilket fyller dem ytterligare.

Härdsmältan i Fukushima

Katastrofen i Fukushima var den värsta som ett kärnkraftverk upplevt sedan katastrofen i Tjernobyl 1986. 

 

I mars 2011 drabbades Japan av en jordbävning och en tsunami som tillsammans slog mot kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Det ledde till härdsmältor, med vätgasexplosioner och utsläpp av radioaktiva ämnen. Japans kärnsäkerhetsorgan NISA har uppgett att mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären motsvarade mängden från Hiroshimabomben, under andra världskriget.

 

154 000 människor som bodde i området tvingades flytta efter Fukushimakatastrofen. 

 

Färre än 5 procent av dem valde att återvända när delar av evakueringszonen hävdes 2016.

Här är skillnaden mellan klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.