Beslutet: Så mycket ska köttkonsumtionen minska

Veganska matbloggaren Gustav Johansson tipsar om hur man kan leva ”Jävligt gott” utan kött.
Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.
Foto: Karin Röse / Pressbild
Deklarationen innebär att staden ska uppnå ”Planetary Health Diet” för medborgarna till år 2030. Det innebär att att köttkonsumtionen per person och år inte överskrider 16 kilo. I dag ligger den på 83,5 kilo.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En kött- och mejeriranson per person och år, mer växtbaserade livsmedel – och kraftigt minskat matsvinn.

Under torsdagen antog deltagarna på klimatmötet i Köpenhamn en deklaration för att få människor att äta mer klimatsmart.
– Större mängd vegetariskt och mindre matsvinn kommer minska vår klimatbelastning, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) i en kommentar.

I dagarna pågår toppmötet C40 Cities World Mayor Summit i Köpenhamn Danmark där representanter från över 90 städer ska enas om gemensamma klimatmål i linje med Parisavtalet. 

Stockholm skrev under torsdagen på en deklaration för att minska matens klimatpåverkan och få befolkningen att äta mer klimatsmart. 

– Maten vi äter har en oerhört stor klimatpåverkan, och här måste vi göra vad vi kan för att begränsa den. Större mängd vegetariskt och mindre matsvinn kommer minska vår klimatbelastning. Ställer vi om på rätt sätt kan vi få bra mat, bli friskare och samtidigt drastiskt minska vår påverkan på miljö- och klimat, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Köttmängden ska minska drastiskt

Deklarationen innebär att Stockholm nu ska arbeta för att uppnå en så kallad hälsosam planetär diet ”Planetary Health Diet” för medborgarna till år 2030. Det innebär att att köttkonsumtionen per person och år inte överskrider 16 kilo och att mejerikonsumtionen per person och år inte överskrider 90 kilo. 

Enligt Jordbruksverket ligger den svenska köttförbrukningen nu på 83,5 kilo per person och år. Konsumtionen är ungefär hälften av förbrukningssiffran, enligt Jordbruksverket.   

För att lyckas behöver staden anpassa sina livsmedelsupphandlingar enligt målet, stödja en ökning av växtbaserad livsmedelskonsumtion och minska matsvinnet och matavfallet med 50 procent till 2030 från 2015 års nivåer. 

Inom två år efter att deklarationen är godkänd ska staden ha arbetat med medborgare, företag, offentliga institutioner och andra organisationer för att åtgärderna ska kunna genomföras. 

14 städer har undertecknat deklarationen Good Food Cities Declaration. Dessa är: Barcelona, Köpenhamn, Guadalajara, Lima, London, Los Angeles, Milano, Oslo, Paris, Quezon City, Seoul, Stockholm, Tokyo och Toronto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.