Beslutet: Nu finns det FEM världshav

Ett isblock större än Mallorca har lossnat på Antarktis kant. Markku Rummukainen, professor i klimatologi, reder ut vad det kan få för konsekvenser.
Området vid Antarktis ska nu benämnas som Södra oceanen.
Foto: Liu Shiping / TT NYHETSBYRÅN
Området vid Antarktis ska nu benämnas som Södra oceanen.
Foto: Xinhua / TT NYHETSBYRÅN

Det finns en femte ocean, det slår nu National Geographic fast.

Området vid Antarktis ska nu benämnas som Södra oceanen.

Sedan urminnes tider har jordens stora världshav delats upp i de fyra havsregionerna: Atlanten, Indiska oceanen, Stilla havet och Norra ishavet. De har varit planetens fyra oceaner, fram tills nu.

Nu meddelar nämligen National Geographic att deras kartografer anser att vattnet vid Antarktis ska bli en egen namngiven ocean.

National Geographic, som har gjort kartor sedan 1915, har bestämt att området ska kallas ”Southern Ocean”, Södra oceanen.

Haft flera olika namn

Tidigare har området kallats för bland annat Antarktiska oceanen, Södra ishavet och Sydpolshavet.

Alex Tait på National Geographic menar att det ger mer status att området får ett eget officiellt namn.

– Vi vill hålla reda på hur forskare, resenärer, författare och andra människor använder platsnamn och där är havet en viktig del, säger han till CNN.

– Jag kan inte tänka mig att någon som forskar kring jorden inte kommer hålla med om detta, säger CNN:s klimatredaktör Angela Fritz.


Se också:

Fenomenet har lett till massdöd bland arter på Turkiets kust.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.