Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bestämt: Klimatmötet COP25 hålls i Madrid

Greta Thunberg gick ut i sociala medier och bad om hjälp.
Greta Thunberg har inte gett besked om hon kommer att närvara vid det nya mötet.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Sara Skyttedal (KD) skriver på Twitter att hon erbjuder sig att köpa en flygbiljett till Greta Thunberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Klimatmötet i Chile ställdes in på grund av protester i landet.Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) välkomnar beskedet om den nya mötesplatsen i Spanien.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg vädjar om hjälp för att kunna ta sig till klimattoppmötet COP25 i spanska Madrid i tid.

Efter att mötesplatsen ändrats från Santago i Chile, visar det sig nu att hon är på fel sida av jorden.

Nu har KD:s europaparlamentariker, Sara Skyttedal, kommit med ett syrligt svar:

Jag kan köpa en flygbiljett till dig”, skriver hon på Twitter.

Vi är glada att kunna berätta att COP enats om att hålla COP25 mellan 2-3 december i Madrid, Spanien”, skriver FN i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), som ska närvara vid mötet, är glad över det snabba beskedet:

– Det är bra att det kunde lösas så snabbt så att det inte behöver råda tvivel om att förhandlingarna om Parisavtalets ramverk ska kunna slutföras i år. Det är mycket välkommet att Spanien stiger fram för att ta på sig värdskapet, säger hon i en kommentar.

– Jag avvaktar fortfarande information om vilken form mötet kommer ta men det är mycket positivt att det nu kommer kunna genomföras.

Erbjöds sig att hålla COP25

Beskedet kommer efter att mötets tidigare värd, Chile, tvingats ställa in. Det, med anledning av omfattande protester som härjat i landet under de senaste veckorna. 

– Det här har varit ett väldigt svårt beslut som gör väldigt ont, för vi förstår betydelsen av mötena för Chile och världen. Beslutet är taget i linje med sunt förnuft och bygger på att vi sätter vår befolkning främst, sa Chiles president Sebastian Piñera på lördagen, enligt El Mercurio.  

Initialt var det oklart hur situationen skulle lösas – men redan under gårdagen erbjöd sig Spanien att hålla i mötet.

Följ Greta Thunbergs klimatstrejk i Los Angeles – Expressen TV sänder direkt.

En omröstning planerades att ske i Bonn på måndag, men har nu alltså föranletts av ett beslut.

Mötet i Madrid kommer att ske på samma dagar som det tidigare mötet var planerat till, och Chile ställer fortfarande upp som ordförande.

I nuläget beräknas uppemot 30 000 delegater närvara.

Greta Thunberg vädjar om hjälp

Klimataktivisten Greta Thunberg var en av de som tackat ja till mötet i Santiago i Chile. Det skulle vara slutmålet på hennes resa genom Nord- och Sydamerika.

Men nu när mötesplatsen har ändrats behöver hon hjälp för att kunna närvara.

Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid behöver jag lite hjälp. Det visar sig att jag har rest runt halva världen åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att resa över Atlanten i november... Om någon kan hjälpa till med att hitta ett färdmedel skulle jag bli mycket tacksam”, skriver Greta Thunberg på Twitter. 

https://datawrapper.dwcdn.net/i3lL2/10/

Samtidigt beklagar klimataktivisten att hon inte längre kommer att kunna genomföra sin resa genom Syd- och Centralamerika.

Jag såg verkligen fram emot det här. Men det här handlar förstås inte om mig, mina erfarenheter eller önskningar om att resa. Vi befinner oss i en klimat- och miljökris”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

https://www.instagram.com/p/B4VJsdDpS7P/

Sara Skyttedals svar: ”Lugnt”

Kristdemokras europaparlamentariker, Sara Skyttedal, menar sig dock sitta på svaret till klimataktivistens vädjan.

Lugnt. Människan lyckades med något revolutionerande för drygt 100 år sen som gör det möjligt. En fantastisk innovation som binder samman människor över kontinenterna. Jag kan köpa en flygbiljett till dig”, skriver hon på Twitter. 

Under fredagen befinner sig Greta Thunberg i Los Angeles i Kalifornien, USA, för en klimatstrejk. Strejken inleds utanför stadshuset klockan 12.00, lokal tid, och pågår fram tills klockan 15.00.

Greta Thunberg reser söderut

Klimataktivisten har rest vidare till Kalifornien