Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bella Nilssons konsulter kan kopplas till batteriskandalen

Kallar sig ”Queen of Trash” • Begärd häktad • Förnekar brott.
Bella Nilsson är en av personerna bakom Think Pink.
Foto: Privat
Think Pink har blivit känt för sina rosa sopsäckar.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Think Pinks avfallsanläggning i Kassmyra, Grödinge.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Think Pinks avfallsanläggning i Kassmyra, Grödinge.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Thomas Bodström är Bella Nilssons försvarare.
Foto: CATO LEIN

Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson, paret bakom återvinningskoncernen NMT Think Pink, sitter häktade misstänkta för grovt miljöbrott.

Nu kan Expressen avslöja att två av bolagets konsulter tidigare dömts för grova brott – en av dem för mordbrand och omfattande skattebedrägeri.

Konsulterna har även jobbat åt bolaget LMAG, en av aktörerna i den batteriskandal där fyra män dömdes till fängelse tidigare i år.

– ­Hon nekar till brottsmisstankarna, jag kan inte säga mer just nu, säger advokat Thomas Bodström, Bella Nilssons försvarare.

Bella Nilsson har två gånger fått affärstidningen Dagens Industris Gasellpris för sitt bolag NM Trading & Transport, som ingår i hennes sopåtervinningskoncern NMT Think Pink.

Dagens industri, Di, utser varje år de snabbast växande företagen i Sverige och ser till att de får berömmelse för sitt hårda arbete och sin framgång. Syftet med Di Gasell är att hylla och stödja svenskt näringsliv och företagare.

Bolaget har blivit känt för sina rosa sopsäckar - och för sin ägare, Bella Nilsson, som i sin blogg kallar sig för ”Queen of Trash” och gärna visar upp sitt lyxliv.

I tisdags häktades Bella Nilsson, hennes make Thomas Nilsson och ytterligare en person misstänkta för grovt miljöbrott. Den tredje personen är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Dotterbolaget till NMT Think Pink, NM Trading & Transport, som skulle återvinna sopor och avfall – främst från byggarbetsplatser - har enligt misstankarna i flera fall inte gjort det. Bolaget har i stället transporterat runt soporna till olika sopstationer för lagring. Vid ett tillfälle har de förvarat dubbelt så mycket avfall på en sopstation än vad lagen tillåter.

NMT har enligt misstankarna inte återvunnit soporna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det har också förekommit flera bränder på sopstationerna, boende i närheten har klagat på att de har fått andningsproblem på grund av soporna och flera kommuner har anmält bolaget för miljöbrott. På onsdagen kunde Expressen också berätta att prover som Västerås kommun tagit på företagets avfallsmassor i Skultuna visat sig innehålla farliga ämnen. 

– Provet innehöll miljöfarliga halter koppar. Om man upptäcker förorening ska man anmäla till tillsynsmyndigheten. Företaget meddelade inte oss, därför har vi gjort åtalsanmälan, säger Marianne Lidman Hägnesten, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås. 

Miljökonsulten tidigare dömd för grovt bedrägeri

Bella Nilsson har under sin verksamhetstid anlitat flera konsulter – bland annat en miljökonsult och en juridisk konsult. 

Miljökonsulten, en man i 30-årsåldern, är den tredje personen som nu sitter häktad. Han har hjälpt Bella Nilsson och hennes bolag med tillståndsansökningar, men även haft konsultuppdrag för en sopstationsägare där NM Trading & Transport varit kund.

Konsulten använder sig av två olika namn när han arbetar och har tidigare varit dömd för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt bedrägeri. Han dömdes först i tingsrätten, men överklagade till hovrätten som fastställde tingsrättens dom – fängelse i två år och näringsförbud.

Under en period har han också haft uppdrag för bolaget LMAG, där en av företagets representanter dömdes för grovt miljöbrott i den så kallade batteriskandalen, som Expressen kunde avslöja förra året. Detta har även tidningen  Nerikes Allehanda skrivit om. Mannen dömdes till fyra års fängelse och fick därmed det hårdaste straffet av samtliga inblandade.

Foto: HANNA PERSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Batteriskandalen:

• Expressen kunde i december 2019 avslöja att så kallad ”svart massa” från batteriåtervinning hade dumpats och grävts ner, bland annat på åkermark i Kumla.

• Härvan handlade om det Karlskogabaserade företaget Urecycle som betalat underentreprenörer – däribland företaget LMAG - för att ta hand om materialet, som i stället spreds ut på flera platser i Sverige. Avfallet innehöll farligt höga halter av tungmetaller.

• Fyra män i 50-årsåldern åtalades efter miljöskandalen och dömdes alla för grovt miljöbrott av Örebro tingsrätt. Enligt domen har de hanterat nästan 1 898 ton farligt avfall i form av så kallad ”black mass”, och avfallet har transporterats från Karlskoga och grävts ned kring fastigheter i Kumla, Örebro och Eskilstuna.


LMAG-representanten har nu överklagat domen till hovrätten. Han berättar för Expressen att han anlitade miljökonsulten under en period.

– Han jobbade för mig, men sen ville jag av olika anledningar bryta samarbetet, säger han.

Uppdragen har miljökonsulten fakturerat via bolaget BS Consulting & Trading i Stockholm.

I bolagets styrelse sitter två kvinnor i 40-årsåldern, men de är inte ägare. Bolaget ägs av ett bolag i Malaga i Spanien: BS Företagskonsult SL. Vem som står bakom detta bolag är okänt.

För några år sedan emigrerade konsulten till Norge där han är skriven i en lyxig våning med utsikt över Oslofjorden.

Suttit i fängelse för mordbrand

Bella Nilsson har också via sitt bolag anlitat en företagare som jobbar med bland annat affärsjuridik och skattefrågor. Ägaren, en 65-årig man, har avtjänat två långa fängelsestraff. Under tidigt 1980-tal var han misstänkt för sprängningen av nattklubben Fontainebleau på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Ingen person dömdes för sprängningen, däremot dömdes mannen till fem års fängelse för mordbrand i samma lokal fyra månader före sprängningen. 

Sprängningen av nattklubben Fontainebleau 1982.

1999 dömdes han också till sju års fängelse för grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott, bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.  Enligt domen hade han köpt guld momsfritt i Luxemburg och sedan, med hjälp av falska fakturor, gjort avdrag för moms i Sverige och enligt åklagaren lurat staten på 64 miljoner kronor. Han utvandrade till England 2006 och är i dag verksam via sitt konsultbolag i London. Bolaget har även en adress i Hong Kong och en i Filippinerna.

I ett ärende till Mark- och Miljödomstolen i Västerås i somras skrev han ett brev till rätten gällande en komplettering om skyddsåtgärder för NM Trading & Transport, som han då företrädde.

Han går i brevet hårt åt Anna Thunell (mp) kommunalråd, ordförande i miljö- och konsumentnämnden och tekniska nämnden i Västerås – som via kommunen anmält NM Trading för miljöbrott. 

Han kallar kommunens agerande för en häxprocess och ifrågasätter också att närboende till sopstationen har fått andningsbesvär från damm som blåst upp.

”NMT vill påtala att det kommunen nu synes hålla på med är en motsvarighet till häxprocesser. Det talas om 'negativ påverkan' utan någon som helst konkretisering, vilket motsvara att påstå̊ att barn och andra far illa av häxornas aktivitet”, skriver han.

Anna Thunell (MP).
Foto: Privat

Under hösten 2019 JO-anmälde också Bella Nilsson och NM Trading & Transport Anna Thunell. I anmälan framkommer att NM Trading anser att Thunell och Västerås Stad fattat ett felaktigt beslut som förbjöd NMT Trading att ta emot bygg- och rivningsavfall för anläggningsändamål.

I anmälan som NM Trading gjorde framkom även hur bolaget gjort en personutredning på Anna Thunell. Bland annat skriver de om vad hon hette som ogift, var hon bor och vem hon är gift med. De har också tagit upplysningar om huruvida Thunell har akademiska studiepoäng.

– Det är inte olagligt, men det var väldigt obehagligt, säger Anna Thunell. 

Expressen har sökt juristkonsulten och någon ansvarig person på NM Trading & Transport, men företagets representanter har vid kontaktförsök valt att lägga på luren.

Kom hem – till en tipp: ”Min första tanke var att något är fel”.
Isabella Lövin om de misstänkta miljöbrotten med Think Pink.
Polisens insatsstyrka till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.