Bella Nilssons eget bolag i konkurs – efter skandalen

Nya uppgifter: Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar.
Bella Nilsson står bakom Think Pink som avslöjats med stora sopberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Bella Nilsson begär sitt företag NM Trading och Transport i konkurs.

Entreprenören Bella Nilsson, hennes make och ytterligare en person misstänks för grovt miljöbrott efter att ha dumpat sopor på olika platser i Sverige.

Nu har hon själv begärt sitt Gasell-vinnande bolag NM Trading och Transport i konkurs – ett bolag som 2019 gjorde en vinst, efter finansnetto, på drygt nio miljoner kronor. Vinsten använde hon bland annat till en stor aktieutdelning.

– Jag har konstaterat att verksamheten avstannat helt och hållet. Det är mest skulder kvar. Och sopberget då, säger konkursförvaltare advokat Morgan Kvarnström.

Bella Nilsson , kallad ”Queen of Trash”, och hennes make Thomas Nilsson som driver återvinningskoncernen NMT Think Pink greps av polisens insatsstyrka i sin bostad den 12 september i år. Även en annan person, som arbetar som konsult i hennes koncern, greps.

De tre häktades senare misstänkta för grovt miljöbrott. Konsulten är även misstänkt för grovt penningtvättbrott och har tidigare liksom Bella Nilsson varit dömd för bland annat grovt skattebrott.

Bella Nilsson släpptes från häktet för två veckor sedan men är fortfarande misstänkt för grovt miljöbrott.

Expressen har sökt henne vid flera tillfällen. Hennes advokat Thomas Bodström har dock sagt att hans klient är upptagen med sina affärer.

Men Expressen kan nu avslöja att Bella Nilsson i förra veckan, den 23 oktober, ansökte om att sätta NM Trading och Transport AB i konkurs. Bolaget, där större delen verksamheten bedrivs, är dotterbolag till ägarbolaget NMT Think Pink, som ensamt ägs av Bella Nilsson. Det har även inletts en konkurs i koncernens dotterbolag Resurs-Recycling i Stockholm AB.

Av konkursansökan för NM Trading och Transport, som lämnades in till Södertörns tingsrätt i Stockholm, framgår att Bella Nilsson önskade advokat Morgan Kvarnström, på advokatfirman WE Advokater, som konkursförvaltare.

Kvarnström har precis påbörjat arbetet med konkursen:

– Jag har konstaterat att verksamheten avstannat helt och hållet. I oktober har många av de anställda slutat, många leasingbolag som haft maskiner utleasade har hämtat sin egendom. Kvar av verksamheten är mest skulder. Och sopberget då.

Bolagen i Bella Nilssons koncern:

• NMT Think Pink är moderbolag i Bella Nilssons koncern. Hon äger ensam alla aktier.

• I koncernen finns tre dotterbolag: NM Trading och Transport (där större delen av verksamheten har bedrivits), Resurs-Recycling i Stockholm AB och Sverige Säcken AB.

• I dagsläget har två av bolagen i koncernen försatts i konkurs: NM Trading och Transport och Resurs-Recycling i Stockholm AB.

Finns det mycket skulder?

– Det är oklart. Jag har tittat på balansräkningen och varit i kontakt med banken. Det är tio miljoner kronor till banken och tio miljoner i leverantörsskulder, med det kommer nog att växa. Kundfordringar kan det också finnas här.

Bella Nilsson har ju gjort aktieutdelningar till moderbolaget och sen därifrån gjort en aktieutdelning till sig själv på tolv miljoner kronor. Kan det bli tal om återvinning av dessa pengar?

– Det finns säkert olika mellanhavanden till moderbolaget så det är möjligt att de kommer dras in och få krav på sig, men det kan jag inte säga ännu, säger Morgan Kvarnström.

NM Trading och Transport har vid två tillfällen fått affärstidningen Dagens Industris Gasellpris.

Dagens industri, Di, utser varje år de snabbast växande företagen i Sverige och ser till att de får berömmelse för sitt hårda arbete och sin framgång. Syftet med Di Gasell är att hylla och stödja svenskt näringsliv och företagare.

NM Trading har blivit uppmärksammade främst för sina rosa sopsäckar och ägaren Bella Nilsson som i sin egen blogg kallar sig för ”Queen of Trash”. Där skriver hon:

”Jag heter Bella Nilsson och ser mig själv som en slipad entreprenör som älskar att ha många järn i elden, gärna samtidigt”.

Bella skriver också:

”Med bloggen vill jag inspirera, coacha och visa att man kan lyckas om man bara vill och dessutom ge en dos av min outtröttliga energi och kreativitet till både unga och mer etablerade entreprenörer oavsett kön eller nationalitet.”

För 2019 omsatte bolaget drygt 129 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 9,3 miljoner kronor.

Av årsbokslutet för samma år framgår att företaget gjorde en aktieutdelning på fem miljoner kronor till moderbolaget NMT Think Pink där Bella Nilsson, som är ensam ägare, gjorde en aktieutdelning på tolv miljoner kronor.

Bella Nilsson och hennes make bor i en villa i Tullinge. I området bor också hennes före detta vän, mångmiljonären och entreprenören Leif-Ivan Karlsson, som var NM Tradings vice vd i några år. Han har tidigare sagt till Expressen att han bara var en reklampelare för företaget – och inte kände till hur verksamheten sköttes.

Expressen har sökt Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson.

SOPSKANDALEN – DETTA HAR HÄNT:

12 september: Ägarparet Bella och Thomas Nilsson samt ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink ska ha använt sig av en bulvan i 80-årsåldern för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år.
25 september: Enligt polisen har avfallet dumpats på olika privata gårdar. ”De lämnade 50 ton med plast och papper”, berättar en markägare för Expressen

28 september: Åklagaren begär förlängning av häktningstiden. Hon säger att företaget inte bara dumpat avfall utan också grävt ned det.

13 oktober: Bella och Thomas Nilsson släpps ur häktet, men misstankarna om miljöbrott kvarstår.

Se mer: 

Dykt upp på olika platser i Stockholmsområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.