Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bella Nilsson släpps ur häktet – misstankarna om miljöbrott kvarstår

Bella Nilsson, ägare till Think Pink, släpps ur häktet, men är fortfarande misstänkt.
Think Pink misstänks ha dumpat avfall över hela Sverige i stället för att återvinna det.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ägarna till återvinningsföretaget Think Pink, Bella och Thomas Nilsson, släpptes på tisdagen efter nära en månad i häkte.

De är fortfarande misstänkta för grovt miljöbrott – och ett åtalsbeslut dröjer, enligt åklagare Kristina Persson.

– Jag är förvånad över att hon suttit häktad så länge, det här blir högst bötesnivå, säger Bella Nilssons advokat Thomas Bodström

Den tredje misstänkte omhäktades i 14 dagar.

Paret Bella och Thomas Nilsson, ägare till återvinningsföretaget NMT Think Pink, och deras miljökonsult häktades den 15 september misstänkta för grovt miljöbrott. 

De ska ha dumpat och grävt ned byggavfall på olika platser i Sverige i stället för att återvinna det, enligt åklagaren. De nekar till brott. 

Släppta efter en månad

Nu har paret släppts ur häktet efter nästan en månad. Men misstankarna mot dem kvarstår.

– De är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för grovt miljöbrott. Utredningen fortsätter, säger åklagare Kristina Persson.

– Polisen har genomfört ett stort antal utredningsåtgärder, så risken för att de misstänkta ska kunna påverka utredningen på ett avgörande sätt bedöms inte längre vara så överhängande att de ska vara fortsatt häktade, säger hon.

Hon konstaterar nu att ett beslut om åtal kan dröja länge.

– Det är ett ganska omfattande fall. Det kräver fler utredningsåtgärder och analyser, säger Kristina Persson.

”Ser fram mot att rentvå henne”

Thomas Bodström, som är Bella Nilssons advokat, är förvånad över den långa häktningstiden – och säger att påföljden på sin höjd blir böter.

– Vi ser verkligen fram emot att rentvå henne från anklagelserna. Det har varit svårt att när hon har varit häktad, men nu går vi på storoffensiven, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att komma ihåg att det är en helt laglig verksamhet. Det finns tillstånd, det är en omsättning på 150 miljoner kronor. Nu ska vi ta fram miljöexperter som ger stöd för det hon sagt.

Tredje misstänkte omhäktad

Den tredje inblandade är misstänkt för både grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott. Han omhäktades och åtal ska väckas senast den 27 oktober.

– Skälen för att han är fortsatt häktad är dels att det finns risk för att han avviker. Dels för att det finns risk för att han försvårar utredningen genom att undanröja bevis eller på annat sätt, säger Kristina Persson.

Bella Nilssons företag NTM Think Pink har lämnat stora berg av sopor på olika platser i Sverige. Provtagning har visat på gifter från metaller – och på två olika orter började avfallet under en och samma dag att brinna.

THINK PINK-HÄRVAN

12 september: Ägarparet Bella och Thomas Nilsson samt ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink ska ha använt sig av en bulvan i 80-årsåldern för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år.
25 september: Enligt polisen har avfallet dumpats på olika privata gårdar. ”De lämnade 50 ton med plast och papper”, berättar en markägare för Expressen

28 september: Åklagaren begär förlängning av häktningstiden. Hon säger att företaget inte bara dumpat avfall utan också grävt ned det.

Tidigare i höstas slog polisens insatsstyrka till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.