Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Batteriavfallet nedgrävt även i ett bostadsområde

Expressens första del i avslöjandet om de dumpade batterierna.
Batterier av den typ som avfallet kommer ifrån.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen kring det dumpade batteriavfallet fortsätter. Enligt åklagaren har så kallad svart massa hittats på ytterligare en plats i landet. 

Dessutom bekräftar hon nu att avfallet grävts ned i anslutning till bostadshus. 

I december förra året kunde Expressen avslöja att så kallad ”svart massa” från återvinningen av alkaliska batterier misstänktes ha dumpats på bland annat åkermark i Kumla. 

Utöver det ska massan, som kommer från Karlskogabaserade Urecycle, dumpats på en tomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna. Åklagaren bekräftade för P4 Örebro under torsdagen att den svarta massan även grävts ner i anslutning till bostadshus. 

– Vi har spårat den svarta massan med hjälp av chaufförer, papper från kommunen och vittnen, säger hon till radiokanalen. 

Utöver det ska även en ytterligare dumpningsplats för batteriavfallet påträffats. Där ska det ha dumpats ett hundratal ton, men åklagare Helena Eckerrot Flodin vill inte gå in på exakt var det ska ha skett. 

Förlänger åtalstiden

I dag var sista dagen för åklagaren att väcka åtal i ärendet gällande grovt miljöbrott där tre män sitter häktade. 

Åklagare Helena Eckerrot Flodin.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Under torsdagsmorgonen valde hon att förlänga åtalstiden med ytterligare två veckor. Till P4 Örebro säger hon att utredningen går framåt. 

– Vi ligger ganska bra till. Jag hoppas att vi är färdiga i god tid före sommaren, säger Helena Eckerrot Flodin till radiokanelen. 

TV: Vad är klimat egentligen?

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.