Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Batteriåtervinnaren försökte dumpa giftigt avfall i Asien

Se första delen i Expressens avslöjande om batteriskandalen.
Batterier av den typ som avfallet kommer ifrån.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från polisens förundersökning.
Foto: Polisen / Polisen

Expressen avslöjade i vintras hur giftigt batteriavfall ska ha dumpats på olika platser i Sverige. 

Enligt Karlskoga Tidning sträcker sig batteriskandalen nu utanför Sveriges gränser: En transport har stoppats – på väg till Vietnam. 

Nu har rättegången inletts.

I december förra året kunde Expressen berätta att så kallad ”svart massa” från återvinningen av alkaliska batterier misstänktes ha dumpats på bland annat åkermark i Kumla. 

Utöver det ska massan, som kommer från Karlskogabaserade Urecycle, ha dumpats på en tomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna. 

Enligt Karlskoga tidning har Urecycle också försökt skeppa batteriavfall till Vietnam så sent som i slutet av mars i år. Då var företaget förlagt med verksamhetsförbud och deras försändelse stoppades av Tullverket, enligt P4 Örebro

Karlskoga Tidning skriver vidare att det rör sig om fyra containrar – två upptäcktes i Göteborgs hamn och två stoppades i Tyskland. 

Vice vd Peka Väänänen uppger för radiokanalen att det hela berodde på att någon ”har klantat sig”. 

Familj kan få vite 

Avfallet från batteriåtervinningen innehåller höga halter av tungmetaller och ska inte vara i naturen, enligt Marcus Sundbom som arbetar som enhetschef på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.

– Den stora risken är att det kommer ut i grundvattnet, eller når ytvatten, där det finns väldigt känsliga organismer, har han tidigare sagt till Expressen. 

I centrum för miljöskandalen med det dumpade batteriavfallet står fyra män i 50-årsåldern. Efter en omfattande utredning har åklagare Helena Eckerrot Flodin åtalat samtliga för grovt miljöbrott. 

Åklagare Helena Eckerrot Flodin.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Bilder från polisens förundersökning.
Foto: Polisen / Polisen

Tre av männen har suttit häktade sedan den 30:e januari i år. Den fjärde, Urecycles vice vd och operativa chef Pekka Väänänen, har befunnit sig på fri fot men är alltså fortsatt misstänkt för grovt miljöbrott.  

En av de åtalade männen är kopplad till den specifika underentreprenören, LMA-gruppen eller LMAG, som Expressen tidigare skrivit om. De andra två är verksamma i andra bolag. Utöver det har åklagaren inte velat gå in på de tre männens relation till varandra. 

Åklagare Helena Eckerrot Flodin har tidigare sagt till P4 Örebro att den svarta massan även grävts ner i anslutning till bostadshus. Enligt radiokanalen kan en familj som fått det farliga avfallet nedgrävt på tomten själva tvingas betala vite på 100 000 kronor.   

Domare anklagades för jäv

Enligt den omfattande förundersökningen ska de fyra åtalade männen ”tillsammans och i samförstånd” hanterat nära 2.000 ton svart massa på ett felaktigt sätt. 

Åklagare Helena Eckerrot Flodin skriver i stämningsansökan att vatten som läckt ut från ”den hanterade massan” varit frätande. Hon menar att avfallet ska klassas som farligt eftersom det innehåller höga halter av zink och nickel. 

Enligt åklagaren ska ingen av de åtalade männen haft behörighet att hantera farligt avfall. 

Under tisdagen inleddes rättegången mot de fyra männen i Örebro tingsrätt. Det blev en dramatisk start där en av domarna anklagades för jäv av försvarsadvokat Andreas Hahne. 

– Vi anser att domaren är jävig att handlägga det här fallet. Samma ordförande har tagit beslut i häktningsförhandlingar, sa advokaten under förhandlingen enligt P4 Örebro.

Efter att en utomstående domare utrett jävsanklagelsen avskrevs den och rättegången kunde fortsätta.  

Skyller på annat företag

Urecycle är Sveriges största återvinnare av alkaliska batterier. När det blev känt att avfall från dem kunde ligga på en åker i Kumla menade Pekka Väänänen, att det handlade om ett misstag som deras underentreprenör begått. 

– Vi har haft ett avtal med en underentreprenör som inte har efterföljts från deras sida. Det har brustit där, har han sagt i tidigare intervjuer med Expressen. 

Men enligt Nerikes Allehanda ska Urecycle ha haft kontakt med underentreprenören LMAG lång tid innan. 

Åkern i Kumla där man misstänker att batteriavfallet grävts ned.
Foto: Matilda Nyberg
Säckar med svart massa hittade på en soptipp i Eskilstuna.
Foto: Privat / Privat

Isabella Lövin (Mp) kan tänka sig skarpare lagstiftning gällande återvinning i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.