Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barack Obamas hyllning till Greta Thunberg

”Jag vill fira de modiga, engagerade unga ledare som kliver fram för att rädda den enda planeten vi har”, skriver Barack Obama på Twitter. Foto: ASHLEE REZIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg hyllas av den tidigare amerikanska presidenten.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här hyllar USA:s ex-president Barack Obama den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16.

”Jag vill fira de modiga, engagerade unga ledare som kliver fram för att rädda den enda planeten vi har”, skriver Obama på Twitter och fortsätter:

”Inspirerade av Gretas handlingar sammanförde Fridays for Future över en miljon strejkare föra månaden”.

För att fira Earth Day, som inträffar den 22 april och handlar om att uppmärksamma världens miljöproblem, väljer Barack Obama att hylla unga klimataktivister. Bland dem svenska Greta Thunberg, 16.

”Unga människor över hela världen visar vägen i kampen för att skydda vår planert för att de vet att deras framtid hänger på det”, skriver Obama och hyllar sedan i en rad inlägg Greta Thunberg, tyska Luisa Neubauer, 23, samt amerikanskorna Alexandria Villaseñor, 13, Haven Coleman, 13 och Isra Hirsi, 16.

https://twitter.com/BarackObama/status/1120411621304750088

”De är personer som 16-åriga Greta Thunberg, vars protester vid den svenska riksdagen tände gnistan till en rörelse. Inspirerade av Gretas handlingar sammanförde Fridays for Future över en miljon strejkare föra månaden”, skriver den tidigare presidenten om svenskan och länkar till hennes Ted-talk.

Obama avslutar sedan med att den beskriva unga generationen klimataktivister som trötta på bristen på agerande fångat världsledarnas uppmärksamhet.

”Så medan den här utmaningen bara blir mer akut visar de oss den typ av handling som kommer att krävas för att möta den här stunden”, avslutar Obama.

https://twitter.com/BarackObama/status/1120411734316023809

Hillary Clinton hyllar Greta Thunberg

Även den tidigare första damen och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton valde under måndagen att hylla Greta Thunberg och citera henne:

”Denna Earth Day är jag tacksam för de miljoner unga människor runtom i världen som har marscherat och strejkat de senaste månaderna för att kräva akuta åtgärder mot klimatförändringar”, skriver Clinton och fortsätter:

”Som 16-åriga aktivisten Greta Thunberg säger: 'Jag vill att ni beter er som om vårt hus brinner. För det gör det.'”

https://www.instagram.com/p/Bwj5uwZj0X_/

Greta Thunberg blev ett namn på hela världens läppar efter sin klimatstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm. Demonstrationer har hållits över och den unga svenskan har hyllats av allt från politiker till Hollywoodstjärnor och världsartister.

Själv är hon dock inte övertjust över uppmärksamheten.

– Jag gillar inte uppmärksamheten men jag gillar att göra skillnad. Jag kan egentligen inte klaga eftersom jag själv försatt mig i den här situationen, men jag känner att människor fokuserar för mycket på mig som person i stället för klimatkrisen. Men jag försöker bara uppmärksamma klimatkrisen, sa Greta Thunberg till nyhetsbyrån AP i samband med en demonstration i Rom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.