När målen för Sveriges miljöarbete antogs, till en början var de 15 men kom så småningom att utökas och bli 16, var förhoppningen att de skulle ha uppnåtts i år, 2020 – men bara målet om skyddade ozonskikt har nått hela vägen, enligt en utvärdering av Naturvårdsverket.
– Det är förstås väldigt sorgligt att vi inte kommit längre. Det som beskrivs i miljömålen går inte att komma runt, det måste ske för vår egen skull, för framtida generationer, för djur och natur och för Sverige som föregångsland, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till DN.
Enligt Naturvårdsverket sticker två områden ut som särskilt bekymmersamma: klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden.
Utöver Sveriges internationella samarbeten inom miljöområdet vill Naturvårdsverket se ”nya och skärpta nationella styrmedel” för att klara av klimatmålet.
Naturvårdsverket skriver att ”många arter och naturtyper riskerar att försvinna och ekosystem att utarmas”, uppger DN.
Tidigare miljöministrar kritiska
Andreas Carlgren (C), miljöminister 2006–2011, är kritisk.
– Det är bara att konstatera: ingen regering har varit beredd att satsa det som skulle krävas, säger Carlgren (C) till Dagens Nyheter.
Åsa Romson, tidigare språkrör i Miljöpartiet och miljöminister 2014–2016.
– Det var lite naivt att uttala att man skulle lösa de här stora frågorna på en generation. Det var ganska uppenbart att det inte skulle gå, så där fanns ett trovärdighetsproblem från början. Det betyder inte att målen inte blev viktiga och fick en styrande effekt. Kanske var det viktigt att uttrycka sig på det sättet för att visa vart vi ville gå, säger hon till DN.