Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bara 20 procent plast återvinns – resten eldas

Förklaringen – så skadas människor och djur.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Majoriteten av den plast vi använder i Sverige eldas upp.

Bara 20 procent av plastförpackningarna återvinns som ny plast, visar en granskning från Sveriges Radios Ekot.

En betydligt lägre siffra än vad Naturvårdsverket har uppgett för EU.

Enligt Naturvårdsverket blir 46 procent av alla de plastförpackningar som används i Sverige till nytt material. Den siffran rapporterades till EU tidigare i höstas.

Men enligt Sveriges Radio stämmer den inte.

Ekot har gjort en egen granskning och kommit fram till att enbart knappt 20 av de plastförpackningarna som används i Sverige blir till ny plast.

Resten eldas upp.

Liten andel plast återvinns

Räknar man bort företagen och bara ser till hushållens plaståtervinning är siffran ännu lägre: runt 10 procent, enligt granskningen.

– Jag tänker att Sverige är väl inte kriminella, men väldigt nära. Svensk statistik på detta område är inte bra, säger Peter Sundt, ordförande för plaståtervinnarnas europeiska branschorganisation EPRO, till Ekot.

Skillnaden mellan beräkningarna beror, enligt Ekot, på att Naturvårdsverket har räknat på färre plastförpackningar. Myndigheten uppges ha missat 150 000 ton plast som hamnat i soporna och aldrig registrerats.

Naturvårdsverket och Ekot räknar olika

Men Naturvårdsverket försvarar sin beräkning.

– Siffrorna är inte felaktiga på den grunden som vi beräknar i dag, säger Jon Engström, chef för myndighetens återvinningsenhet, till Ekot och fortsätter:

– Det är två olika mätmetoder helt enkelt.

Utöver de plastförpackningar som kastas i soporna går även mer än hälften av plasten som faktiskt läggs i återvinningen till förbränning, enligt Ekot. Där blir den energi i stället för ny plast.

Naturvårdsverket räknar – till skillnad från Ekot – även den uppeldade, återvunna plasten som materialåtervunnen. Det är tillåtet enligt EU:s regler.

Sverige har som nationellt mål att återvinna minst 30 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.