Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankerna pumpar pengar till fossila bränsleföretag

Sedan Parisavtalet slöts har har 33 världsbanker gett fossila bränsleföretag 17,6 biljoner kronor, enligt en ny rapport.
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatkämpen Greta Thunberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bank of America har gett totalt 151,6 miljarder dollar sedan Parisavtalet slöts.
Foto: PAUL SAKUMA / AP
JP Morgan är den bank av alla i världen som gett mest pengar.
Foto: Ap

2015 slöts Parisavtalet med målsättningen att minska utsläppen av växthusgaser. 

Sedan dess har 33 världsbanker gett fossila bränsleföretag 17,6 biljoner kronor, enligt en ny rapport. 

”Det är nästan lika illa som att missa några lektioner när man skolstrejkar för klimatet”, skriver klimatkämpen Greta Thunberg, 16, på Instagram. 

Parisavtalet som slöts i samband med FN:s klimatkonferens i den franska huvudstaden 2015 innehöll flera punkter. 

Kärnan var att minska utsläppen av växthusgaser och att ökningen av jordens medeltemperatur ska hållas ”klart under” två grader. Ansträngningar ska göras för att hålla ökningen under 1,5 grader. 

I veckan publicerades den nya rapporten ”Banking on Climate Change 2019” som tittar på privatbankers finansiering av fossila bränsleföretag. Rapporten visar att flera banker runtom i världen har gett fossila bränsleföretag sammanlagt 17,6 biljoner kronor. Av de pengarna gick 600 miljarder dollar till de 100 företagen i världen som anses vara de mest aggressiva fossila bränsleföretag. 

Storbankerna pumpar pengar till fossila bränsleföretag

De amerikanska storbankerna JP Morgan och Wells Fargo toppar listan med 196 miljarder dollar respektive 151,6 miljarder dollar. Tre och fyra på listan är också amerikanska banker – Citi och Bank of America. 

Summan till de fossila bränsleföretagen har ökat de två senaste åren. Rapporten är gemensamt utgiven av olika miljöorganisationer – Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Sierra Club, och Honor the Earth. Ytterligare 160 organisationer har ställt sig bakom rapporten. 

Rapporten slår också fast att det krävs 22,3 biljoner kronor av miljövänliga energiinvesteringar per år i 16 års tid för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

– Alarmerande är en underdrift. Den här rapporten är en röd flagga, säger Alison Kirsch, researcher på Rainforest Action Network. 

Greta Thunberg: Nästan lika illa som att missa några lektioner

En av de som har reagerat på rapporten är klimatkämpen Greta Thunberg, 16. Sedan förra hösten har hon varje fredag skolstrejkat utanför riksdagen i Stockholm för klimatet. 

Wow. Det är nästan lika illa som att missa några lektioner när man skolstrejkar för klimatet. Så hur kommer det sig att alla de som spenderar sin tid med att hitta på historier för att kritisera oss aldrig nämner historier av den här typen?”, skriver hon på Instagram och fortsätter: 

Ah, just det. Eftersom de inte överhuvudtaget bryr sig om klimatkrisen”. 

https://www.instagram.com/p/BvWNqq6BvTj/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.