Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bananen värstingbov i butikernas matsvinn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Mängder av livsmedel slängs varje år, och bananen är en stor bov i matsvinnet, skriver Råd och Rön. Det visar en forskningsstudie från Karlstads universitet.

Frukt och grönt utgör en stor del av allt matsvinn från livsmedelsbutiker. De största bovarna är banan, vindruvor, äpple, paprika, sallad, tomat och päron, som tillsammans utgör nästan 50 procent av allt svinn. Det visar en forskningsstudie från Karlstads universitet.


LÄS MER: Banan – här är 5 skäl att älska den


Resultatet visar också att kostnaderna för avfallshantering och arbetstiden som läggs ner på att registrera och slänga varor, endast utgör en liten del av den totala kostanden som ligger bakom hanteringen av matsvinn.

Närmare 85 procent av kostnaderna står i stället själva produkten för.

Forskarnas förslag till lösning

För en kostnadseffektiv hantering av matsvinnet föreslår forskarna att vikt borde läggas vid att minska det faktiska svinnet, i stället för att se till personalkostnader. 

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik, och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattson, doktorand vid Vipp Forskarskola vid Karlstads universitet till SVT Nyheter.


LÄS MER: 21-åringen äter 150 bananer i veckan: "Aldrig varit mer hälsosam"För forskningsstudien har matsvinnet från tre stora butiker analyserats utifrån tre kriterier - mängd, klimatpåverkan och ekonomisk kostnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.