Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget efter löftet: Inget kolstopp 2030

Protester har riktats mot G7 och G7-ledarna efter helgens möte.
Foto: PHIL NOBLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DOUG PETERS/SHUTTERSTOCK / DOUG PETERS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Fasa ut kolkraften under 2030-talet.

Det målet ville EU och Storbritannien se från G7-ländernas möte i helgen.

Men påtryckningarna ser ut att bli resultatlösa, enligt Politico.

Klimatet har under söndagen varit uppe på diskussion på G7-mötet som hålls i brittiska Cornwall. Bland annat väntades förnyade löften om att bidra med 100 miljarder dollar årligen för att minska utsläppen i utvecklingsländer.

Storbritannien och EU har också legat på för att få till ett skarpare mål på kolkraftsområdet. Men där ser nu premiärminister Boris Johnson ut att gå bet.

Svagare mål än i våras

Något stopp för kolkraft till 2030 blir det inte, enligt källor till Politico. I stället blir målet att ”öka takten” för att minska kolkraften. 

Ett mål som inte skiljer sig från vad som redan tidigare lovats. Skrivningen blir till och med svagare än vad G7-ländernas miljöministrar lovade i maj.

Det var en svår diskussion eftersom alla länder inte kunde binda sig vid ett tuffare mål, uppger en EU-källa för Politico.

– Såklart är det upp till varje enskilt land att bestämma över sina energikällor, men vi fortsätter att arbeta tillsammans med dem och understryka att förnybar energi är vägen framåt, säger en talesperson för Boris Johnson till tidningen.

Attenborough har drivit på

Tidigare har tv-legendaren David Attenborough, starkt engagerad i klimatfrågan, uttalat sig om vikten av långtgående åtgärder för att begränsa koldioxidutsläppen.

Besluten som tas i vår tid är ”de viktigaste i mänsklighetens historia”, har han sagt enligt BBC.

Klimataktivister har också demonstrerat under mötet för att försöka påverka världsledarna.

G7 har enats kring en global företagsskatt

Under lördagen enades G7-länderna kring en global företagsskatt på minst 15 procent.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.