Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnkes klimatilska – mot Heléne Fritzon

Det här är EU-parlamentet.
Alice Bah Kuhnke rasar mot Heléne Fritzon.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Heléne Fritzon på Expressen TV förra året.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke rasar mot Heléne Fritzon (S) efter att denna meddelat att man tänker rösta på Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen.

Enligt Bah Kuhnke riskerar von der Leyens styre att leda till oförbättrat skydd för människor på flykt och lägre klimatmål än vad EU-parlamentet har röstat för.

”Kom ihåg detta nästa gång ni hör en sosse prata vitt och brett om vad de vill göra för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Det är bara prat”, skriver Bah Kuhnke i ett inlägg på Instagram.

EU:s regeringschefer har nominerat Ursula von der Leyen, Tysklands försvarsminister, till ordförandeposten för EU-kommissionen.

Nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om saken. Det finns dock en risk för att omröstningen kan komma att skjutas upp.

Bland EU:s olika partigrupper råder stor oenighet om von der Leyen. Den miljöpartistiska partigruppen De Gröna/EFA samt vänsterpartistiska GUE/NGL har beslutat att rösta nej. 

Däremot väntas hon stöttas av den egna partigruppen, kristdemokratiskt konservativa EPP, samt en stor del av den liberala partigruppen RE.

Från socialdemokratiskt håll har det varit mer oklart. Iratxe García Pérez, gruppledare för den socialdemokratiska partigruppen S&D, sa i går att man inväntar vidare besked från von der Leyen innan man fattar ett beslut.

Ursula von der Leyen.Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt Sveriges Radio har Socialdemokraternas Heléne Fritzon nu meddelat att man kommer rösta för von der Leyen, trots att man inte är helt tillfredsställda.

– Det rimliga är att vi röstar för förslaget, säger Fritzon till SR.

Hon var bland annat nöjd med att von der Leyen vill ha en EU-kommission med hälften kvinnor och hälften män.

Bah Kuhnkes ilska mot Fritzon

En som reagerar med ilska på Fritzons besked är Alice Bah Kuhnke, som tillsammans med tidigare tv-meteorologen Pär Holmgren utgör Miljöpartiets representation i Europaparlamentet.

I ett inlägg på Instagram skriver Kuhnke att Fritzon för åtta veckor sedan stod i tv och ”skröt för svenska folket om vilka höga klimatambitioner Socialdemokraterna har”.

Därefter riktar hon skarp kritik mot att Fritzon nu vill rösta för von der Leyen. Bah Kuhnke menar att von der Leyens styre riskerar att leda till lägre klimatmål än vad EU-parlamentet har röstat för och oförbättrat skydd för människor på flykt.

”Kom ihåg detta nästa gång ni hör en sosse prata vitt och brett om vad de vill göra för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Det är bara prat”, skriver Bah Kuhnke i inlägget.

https://www.instagram.com/p/Bzw1WY_IQ3V/

I ett sms till Expressen vidareutvecklar hon sin kritik mot Socialdemokraterna:

”Det finns en progressiv majoritet i EU-parlamentet. Vi förstår därför inte varför Socialdemokraterna nu hellre gör upp med de konservativa i stället för att samlas kring en kandidat som liberaler, gröna och vänstergruppen kan stå bakom. Det är inte genom en högersväng vi skapar ett Europa som blir mer hållbart och rättvist”.

Heléne Fritzon på plats i EU-parlamentet tidigare i juli.Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke fortsätter:

”Vi hoppades och trodde på den socialdemokratiska partigruppen när de innan valet sa att de ville skapa en progressiv allians för rättvis klimatomställning. Är det viktigt med en kvinna på posten hade ju till exempel liberala Vestager eller gröna Ska Keller varit bra kandidater”.

Expressen har varit i kontakt med Heléne Fritzons presskontakt, som meddelar att man avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.