Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke: Jämställdhet är avgörande för klimatet

Det här är Parisavtalets artikel 6 – viktigaste punkten under klimatförhandlingarna i Madrid.
Alice Bah Kuhnke kräver en FN-rapport om jämställdhet och klimat.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Greta Thunberg anser att vi måste skrota patriarkala strukturer för att komma åt klimatproblemen.Foto: ALTER PHOTOS / ALTER PHOTOS/SIPA USA SIPA USA
Alice Bah Kuhnke.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke (MP) ger Greta Thunberg rätt: 

Vi måste skrota rådande strukturer för att rädda klimatet.

Nu kräver EU-politikern en ny FN-rapport om kvinnor och klimat.

– Många politiker vill förpassa jämställdhetsarbetet till att vara en liten kvinnofråga. Det kämpar jag emot, säger Bah Kuhnke.

Jämställdhet är avgörande för klimatet och en hållbar omställning, enligt Alice Bah Kuhnke.

– Utan ett tydligt feministiskt perspektiv på klimatarbetet kan vi inte genomföra ett tillräckligt gott arbete för klimatet.

Den tidigare kultur- och jämställdhetsministern är i dag gruppledare för De gröna i EU-parlamentets jämställdhetsutskott (Femm). Och självklart på plats vid COP25 i Madrid, efter en tågresa från Bryssel.

Att kvinnor drabbas hårdast av den globala uppvärmningen är något Alice Bah Kuhnke ska trycka på under klimatmötet. Enligt FN är risken att kvinnor dör av klimatförändringar 14 gånger högre än män.

– I dag är den stora majoriteten av världens 26 miljoner klimatflyktingar kvinnor. År 2050 kommer det finnas minst 200 miljoner klimatflyktingar. En majoritet av dem kommer vara kvinnor. 70 procent av världens fattigaste är kvinnor, fortsätter Alice Bah Kuhnke.

Varför drabbas kvinnor hårdast?

– Det är ett resultat av de strukturer som råder i världen i stort, men inte minst i många fattiga länder. Makten är koncentrerad till män – oavsett om du är i Sudan eller i New York. Möjligheterna att leva fria liv, tjäna egna pengar och ha makt över sin sexualitet är oerhört begränsad för stora delen av världens kvinnor. 

Alice Bah Kuhnke ger Greta Thunberg rätt

Inför COP25 skrev Greta Thunberg att vi behöver skrota de koloniala och patriarkala strukturer som hon anser har drivit på klimatkrisen. Håller du med om det?

– Ja. Vi måste tala väldigt mycket mer om vad som faktiskt är orsaken, och hur vi river de hinder som står i vägen för att genomföra en omställning. Vi får inte stanna vid prat. Den frustrationen är påtaglig här i Madrid. Vi vet om att det är ställt så här. Nu måste vi agera. 

Alice Bah Kuhnke har bokat ett möte med Fleur Newman som är chef för FN:s klimat- och jämställdhetsarbete:

– Jag kommer att kräva att IPCC (FN:s klimatpanel, reds anm) arbetar fram en särskild rapport på hur jämställdhet är en grundläggande faktor för ett klimatarbete som ger resultat. Den rapporten måste presenteras senast om ett år, vid det många sätt avgörande klimatmötet i Glasgow.

Blir inte det ännu en rapport som bara konstaterar läget?

– IPCC:s rapporter är något som EU och många länder utgår ifrån i sitt arbete. Vi kan inte längre låta den kunskap som finns vara koncentrerad till enskilda organisationer och enskilda länder. Vi behöver få in dessa skrivningar i det tyngsta dokumentet vi har för omställning, och det är IPCC:s rapport, säger Alice Bah Kuhnke.

”Vill förpassa jämställdhet till en kvinnofråga”

Jämställdhetsarbetet inom Parisavtalet är i dag frivilligt under det så kallade Limaprogrammet. När man nu ska utarbeta en ny jämställdhetsplan har Sverige uttalat att det är en prioritering på klimatmötet.

– Det är viktigt att kvinnor och män har samma förutsättningar att delta i samhällsutvecklingen. Klimatarbetet är en viktig del i det. Handlingsplanen tittar både på hur vi kan öka jämställdheten inom förhandlingarna men framför allt i arbetet som sker ute i länderna, säger Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i klimatfrågor.

Samtidigt ser Alice Bah Kuhnke ett stort politiskt motstånd mot att integrera jämställdhet i alla politikområden.

– Så länge jämställdhetspolitik enbart drivs som ett enskilt område kommer vi aldrig uppnå stora förändringar. Men det är inte enkelt. Många politiker vill förpassa jämställdhetsarbetet till att vara en liten kvinnofråga. Det kämpar jag emot, säger hon.

Greta Thunberg i Madrid: Se hela talet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.