Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke: ”Flygskam är dumt och meningslöst”

Per J Andersson på resemagasinet Vagabond om fördelarna med att ta tåg före flyg.
Alice Bah Kuhnke kallar flygskam meningslöst.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Svenskarnas flygresande har minskat något de senaste åren.
Foto: SHUTTERSTOCK

Alice Bah Kuhnke (MP) har nyårslöftet klart:

Inga flygresor 2020.

Samtidigt avfärdar hon fjolårets nyord. 

– Flygskam är dumt och meningslöst, säger EU-parlamentarikern.

När Alice Bah Kuhnke blev Miljöpartiets nya EU-parlamentariker valde hon att flytta hela familjen till Bryssel för att slippa flygpendla till Sverige. Bland de svenska partiernas toppnamn var hon ensam om att skippa flyget.

– Många EU-parlamentariker åker hem varje vecka. Jag skulle inte kunna leva med de utsläppen, förklarade hon för Expressen då.

Under det gångna året har hon och MP-kollegan Pär Holmgren tillsammans tillbringat över 400 timmar på tåg. Och den tidigare kultur- och demokratiministern planerar att fortsätta likadant nästa år.

– Jag flög senast som minister, någon gång 2018. Men redan då var jag oerhört restriktiv med flygandet, säger Alice Bah Kuhnke.

Nyårslöftet: Flygfritt 2020

I helgen antog hon och Pär Holmgren utmaningen om ett flygfritt 2020. Kampanjen har lanserats av organisationen ”Vi håller oss på jorden” och har som mål att nå 100 000 personer före tolvslaget på nyårsafton. På måndagen hade de dock bara samlat drygt en tiondel av målet i evenemanget på Facebook.

– Samlas tillräckligt många kommer förhoppningsvis fler politiker lyssna, och göra det vi måste för att ställa om vårt sätt att resa, säger Alice Bah Kuhnke.

Finns det en risk att man lägger för stor börda på individen?

– Självklart måste samhället i stort förändras. Men stora samhällsförändringar har alltid letts av människor, enskilda individer som gått samman för att påverka politiken och systemen. Som till exempel rösträtt för kvinnor. Det är samma sak med klimatfrågan, och nu händer det.

Alice Bah Kuhnke sågar flygskam

Förra året blev flygskam en internationell sensation – och branschen har pekat ut skammen som en anledning till att svenskarnas flygresande minskar. I årets lista över nyord är det i stället tågskryt som gäller.

Alice Bah Kuhnke tror snarare på det sistnämnda.

– Jag tycker att flygskam är dumt och meningslöst. Att skämmas löser inga problem. I stället ska man känna tågglädje. Jag har rest en massa under det senaste året, i Sverige och utomlands, och det har gått utmärkt. Det kräver bara en annan sorts planering, säger hon.

Vad har du för resetips om man vill ha ett flygfritt 2020? 

– Gå med i Facebookgruppen Tågsemester – där finns oändligt med tips från hundratusen andra svenskar som vill resa så klimatsmart som möjligt.

Flyganalytikern Anders Lidman: Flygskam är orsaken till färre inrikesresor

Flyganalytikern Anders Lidman: Flygskam är orsaken till färre inrikesresor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.