Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Både du och jag är en del av problemet

Expressen förklarar – därför brinner Amazonas
”När Amazonas står i lågor påverkar det oss alla”, skriver Jessica Bergh. Foto: JOEDSON ALVES / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Expressens krönikör Jessica Bergh. Foto: OLLE SPORRONG

Regnskogen står i brand – och både du och jag är en del av problemet. Amazonas bränder och vad vi själva väljer att lägga på tallriken hör ihop.

Guiden påminner om att inte kissa i floden då det finns små fiskar som kan simma in i urinröret. Skröna eller inte, vi avstår. Vi vandrar in i regnskogen med apor, fåglar och grodor som knappt går att föreställa sig. 

Barnen i byarna vi passerar tjoar om en krokodil på tio meter och ögon stora som tallrikar, i det vatten vi just korsade med en vattenfylld eka. Mina barn kommer aldrig att få uppleva det Amazonas jag haft förmånen att besöka.

När Amazonas står i lågor påverkar det oss alla. Att regnskogen är världens lungor är inte enbart en slagkraftig slogan. Regnskogens kollagring och förmåga att omvandla koldioxid till syre är en fantastisk och ovärderlig mekanism för att hejda klimatförändringens takt. Det är också hem för urbefolkning, djur och natur som inte går att finna någonstans annars på vår jord. Nya arter upptäcks fortfarande. 

Omfattningen av regnskogens ekosystemtjänster är svår att förstå. Studien A Safe Operating Space for Humanity om planetära gränser visar exempel på att avverkningen av Amazonas kan ha påverkan på vattenförsörjningen i Asien. 

Brasiliens president Jair Bolsonaro tillträdde i januari i år. En president som fått landets tidigare miljöministrar att gå samman och varna för övergrepp mot regnskogen. En president som ser Amazonas som en stor möjlighet att utöka landets jordbruk och därmed stärka ekonomin. En president som kallar sig själv Kapten Motorsåg. 

Med den forskning och kunskap vi har i dag är det ett hån mot både tidigare, nuvarande och framtida generationer att klimatskeptiker styr flera av världens största länder. 

Men vi är alla en del av problematiken. En studie från Chalmers anger att en sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig diet i EU kan direkt kopplas till avskogningen av regnskog. EU importerar avskogning av stora arealer varje år, sade en av forskarna när studien lanserades. Att antalet bränder är fler i år än tidigare, och i delar som redan drabbats av stor avverkning, beror enligt Greenpeace på att bönder som bränner skog för djurskötsel och jordbruk. Det hör i allra högsta grad ihop med vad vi själva lägger på tallriken till kvällens middag. 

Problemet är komplext och situationen har resulterat i en ond spiral: Lantbrukarna behöver tjäna pengar, skogen står i vägen, EU importerar brasilianska varor och presidenten ser inte regnskogens värde. 

Vi är alla viktiga länkar i en lång kedja som i allt snabbare takt punkterar de lungor vi själva andas med.