Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äventyrarens larm: Isen snart borta från Kilimanjaro

Hord av hungriga isbjörnar omringar by – folk vågar inte gå ut
”En del av isen som jag klättrade på för bara sex år sedan, år 2014, är borta”, säger Will Gadd, enligt CNNFoto: SHUTTERSTOCK
Kilimanjaro är Afrikas största Berg och 5 895 meter högt.Foto: GRANT FAINT / VIASAT

Äventyraren och bergsklättraren Will Gadd har ägnat hela sitt liv åt att besöka några av världens kallaste platser.

Han vittnar om hur istäcket uppe på Afrikas högsta berg Kilimanjaro snart är helt borta.

– En del av isen som jag klättrade på för bara sex år sedan, år 2014, är borta, säger Gadd enligt CNN.

Will Gadd har på nära håll sett hur klimatförändringarna påverkat naturen. Äventyraren och bergsklättraren har varit på några av världens kargaste och kallaste platser, skriver CNN.

Tidigare i år klättrade han upp på Kilimanjaro och märkte hur flera stora istäcken försvunnit på toppen av berget.  

– Det är verkligen ett annorlunda berg. Det är en riktig emotionell berg- och dalbana att gå upp och upptäcka att isen som vi skulle klättra på, har flera stora bitar borta, säger han enligt CNN. 

FN har kallat honom för bergshjälten efter hans arbete med att utforska hur klimatförändringar har påverkat världens bergskedjor. Enligt CNN är Will Gadd även bekymrad över hur klimatförändringarna kommer påverka lokalbefolkningen som bor i anknytning till bergen. 

Sattelitbild över berget Kilimanjaro, Tanzania.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Påverkas av klimatförändringarna

Samtidigt visar en ny forskningsrapport att det stora barriärrevet i Australien förlorat omkring 50 procent av sitt bestånd under de senaste trettio åren, rapporterar CNN. En förändring som enligt forskarna skyndats på av klimatförändringarna. 

Stora barriärrevet i Australien är världens största korallrev och är hem för över 1 500 olika arter av fiskar, 411 olika koraller och flera andra djurarter. Utan ett levande barriärrev riskerar det marina ekosystemet att helt förstöras, skriver CNN. 

Här är sex positiva klimatförändringar som väcker hopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.