Australiens bränder kopplas till klimatförändringarna

Tre personer har dött till följd av skogsbränderna.
Thomas Eveans återvänder till sitt hus som totalförstördes av skogsbränderna i New South Wales.
Foto: DAN PELED / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brandröken i Queensland, Australien.
Foto: DAN PELED / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De intensiva bränderna som härjar i östra Australien sprider sig närmare Sydney. 

Tre människor bekräftas ha omkommit, ytterligare saknas och tusentals har flytt sina hem.

Omfattningen, och att bränderna i år har kommit tidigare på säsongen, har fått allmänhet, politiker och forskare att titta på kopplingen till klimatförändringarna.

Nu höjs rösterna om att Australiens premiärminister inte tar klimatfrågan på allvar. 

Skogsbränder är ett återkommande hot i Australien, men enligt BBC säger tjänstemän att bränderna som nu härjar i de östra delstaterna New South Wales och Queensland kommit tidigare på säsongen och är mer omfattande än tidigare.

Enligt Sveriges Radio smälter asfalten av den extrema hettan och vissa vägar är oframkomliga. Samtidigt kämpar brandmän och helikoptrar med vattenbomber för att hejda elden från att sprida sig ytterligare. 

När bränderna nu närmar sig Sydney skriver Sveriges Radio att chefen för räddningstjänsten sagt att de kommer att utfärda varningar för extremt stor brandrisk i området från och med tisdagen.

I New South Wales har ett sju dagar långt undantagstillstånd utfärdats. 

Bränderna rasar 35 mil norr om Sydney.
Foto: PETER PARKS / AFP
”Om någon säger dig ”Det här är del av en normal cykel.” eller ” Vi har haft bränder som denna förut.” bara le artigt och gå din väg, för de vet inte vad vi pratar om. ”, skriver Greg Mullins, expert på skogsbränder och medlem i Australiens klimatråd.
Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Helikotrar vattenbombar bränderna.
Foto: DARREN PATEMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BBC skriver att forskare länge varnat för att ett varmare, torrare klimat kommer leda till att Australiens bränder blir mer frekventa och intensiva.  

Premiärminister Scott Morrison vägrade under söndagen att besvara en fråga om klimatförändringarna och sade enligt BBC ”I dag är mina tankar med de som har mist sina liv och familjer.”

När frågan upprepades svarade New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian reportrarna: ”Ärligt talat, inte i dag”. 

Jämför retorik efter masskjutningar

Scott Morrison har fått stark kritik för att inte ta torkan och bränderna på allvar. Efter att han skrivit på Twitter att han skänkte ”tankar och böner” till de som drabbas, jämförde kritiker det med den retorik som används av USA:s lagstiftare som motsätter sig nya vapenlagar efter masskjutningar.

Vice premiärminister Michael McCormack kommenterade med att Australien drabbats av bränder sedan tidernas begynnelse, enligt BBC.

Expressen skrev tidigare om de omfattande bränderna i Kalifornien, USA där det är tveklöst att bränderna blir vanligare på grund av klimatförändringar, enligt Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Ju längre säsong utan nederbörd desto mer lättantänt blir det, säger hon.

Varma temperaturer och hårda vindar försvårar släckningsarbetet.
Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Forskare som BBC har pratat med konstaterar att det är svårt att länka specifika händelser till klimatförändringarna. Däremot säger de att medeltemperaturen i Australien nu är ungefär en grad över snittet. 

Klimatforskaren Imran Ahmed på Australian National University säger dock att det finns en direkt koppling mellan bränderna och klimatförändringarna. 

– Eftersom klimatförändringarna förvärrar förutsättningarna som leder till skogsbränderna, säger han till BBC. 

”Bara le artigt – vet inte vad de pratar om”

Greg Mullins, internationell expert gällande skogsbränder och naturkatastrofer och medlem i Australiens klimatråd, slår fast att det finns en koppling mellan klimatförändringarna och skogsbränderna i en debattartikel i The Sydney Morning Herald

Han skriver att han tidigare hört politiker ducka för frågor om kopplingen medan bränderna fortfarande härjar. 

”Men om inte nu, när?”, frågar han sig och jämför situationen med Kalifornien. Enligt honom är statistiken och forskningen glasklar – den svåra torkan, kortare regnperioder, låg luftfuktighet och höga temperaturer. 

”Om någon säger 'det här är del av en normal cykel' eller 'vi har haft bränder som denna förut' bara le artigt och gå din väg, för de vet inte vad vi pratar om”, skriver Greg Mullins.

Han hänvisar till att den officiella brandsäsongen i Australien är från den 1 oktober till den 31 mars, men att den under 2000-talet har startat i augusti-september och ibland sträckt sig till i april. 

Skogsbränderna rasar i Australien – tusentals har flytt sina hem. 

Tre människor bekräftas ha omkommit, ytterligare saknas och tusentals har flytt sina hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.