Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Australien förbjuder export av återvinningsbart avfall

Flera ton av plast skeppas varje år från Australien. Foto: VINCENT THIAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Australien kommer förbjuda export av plast, papper och glas, säger premiärminister Scott Morrison. Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Australien kommer förbjuda export av plast, papper och glas.

Australien kommer förbjuda export av plast, papper och glas.

Det för att minska avfallet i världens hav. 

– Det kommer inte finnas någon export av plast och papper och glas där det finns en risk att det kommer flyta runt i våra hav, säger Australiens premiärminister Scott Morrison, enligt The Guardian.

Australiens premiärminister Scott Morrison har lovat att göra mer för att hantera plastavfallet i världens hav. Han säger att export av plast, papper, glas och däck kommer förbjudas. 

I Australien återvinns endast 12 procent av materialen på rätt sätt, och det måste förändras menar Scott Morrison.

– Det kommer inte finnas någon export av plast och papper och glas där det finns en risk att det kommer flyta runt i våra hav, säger han enligt The Guardian.

Premiärministern: ” Vi måste börja tänka” 

Tillsammans med lokala politiker har premiärministern lagt fram en plan om hur de kan förbättra återvinningssystemet.  

– Det kommer inte ske en förändring förrän du säger, ”det kommer en tid när du inte kan lägga det i ett skepp och skicka i väg det någon annanstans”, säger han. 

– Vi måste börja tänka på vad vi ska göra när det händer. Jag skulle vilja att det datumet är så snart som möjligt, säger han. 

Australien exporterade 4.5 miljoner ton avfall

Förra året exporterade Australien 4,5 miljoner ton avfall, till en kostnad på drygt 2,8 miljarder kronor. Där de flesta transporter gick till Vietnamn, Indonesien och Kina, skriver The Guardian.    

– Vi vill att det är här ska bli en smidig övergång. För det kommer ske en förändring, säger premiärminister Scott Morrison.