Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Australien bland de största miljöbovarna

Australien har en stor export av fossila bränslen. Foto: SHUTTERSTOCK
Australien kan stå för 17 % av utsläppen år 2030.Foto: IMAGEBROKER / ALAMY / IMAGEBROKER / ALAMY/ALL OVER PRESS ALAMY

I och med Australiens export av fossila bränslen står landet för fem procent av de globala gasutsläppen. Det gör landet till en av världens största miljöbovar, skriver The Guardian.

Enligt Australian Conservation Foundation, Australiens nationella miljöorganisation, kan siffran stiga upp till 17 procent till år 2030. I den beräkningen har man räknat in att alla föreslagna utvecklingar av fossila utsläpp i landet går igenom.

Organisationen menar att detta scenario visar att Australien var på väg att bli en av de värsta miljöbovarna i ett nödläge för klimatet. 

– Australien är nu ledande inom export av både kol och gas och vi är på väg att skjuta i väg ordentligt de närmsta 10 åren, säger Gavan McFadzean, organisationens kommunikationsansvarige. 

Organisationen vill också understryka att även om vissa utsläpp räknas till andra länder så är det Australien som har ansvar för dem, på grund av exportaspekten.

Försöker minska utsläppen

Det är inte troligt att reglerna för hur man beräknar påverkan av växthuseffekten kommer att inkludera exporter. Men Angus Taylor, minister för minskning av utsläpp i Australien, menar att de borde få beröm för deras arbete i Asien där man försöker minska de globala utsläppen genom att gräva ner kol i marken. 

Kanada har gjort ett liknande påstående och menar att det borde vara tillåtet under Parisavtalet.

När det gäller koldioxidutsläpp inom ett land råder det delade meningar. Om man ser till reglerna för hur man beräknar klimatpåverkan får Australien stå för 1,4 procent av världens totala utsläpp – medan det enligt institutet för klimatanalyser handlar om betydligt mer. Institutet hittade mer än dubbelt så mycket, 3,6 procent som ett resultat av Australiens kol- olje- och gasexport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.