Svante Thunberg om oron för dottern Greta

Se klimataktivistens tips i Expressen TV.
Greta Thunberg.
Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg med pappan Svante.
Foto: MARIA GRAZIA PICCIARELLA / ZUMA PRESS/IBL

Greta Thunberg har tvingat världen att se klimatfrågan i vitögat och nu kan människan inte ducka längre.

Det säger David Attenborough i ett direktsänt samtal med Greta Thunberg i ”BBC Today”.

Greta Thunbergs pappa Svante Thunberg berättar också om dotterns depression och att han först var orolig för att dottern ville ut och demonstrera. 

Måndagens ”BBC Today” fick en speciell redaktör: Klimataktivisten Greta Thunberg fick nämligen sitta bakom rodret och bestämma dagordningen. Dagens ämne blev, inte helt oväntat, klimatet. I programmet medverkade flera forskare som gav sin syn på situationen, och huvudpersonen bakom programmet var själv med – i ett samtal med tv-legendaren David Attenborough. Och han skrädde inte orden om den unga klimataktivisten: 

– Hon har uppnått saker som människor som arbetat med detta i 20 år har misslyckats med, säger David Attenborough om Greta Thunberg i BBC. 

För Greta Thunberg, som började intressera sig för klimatet efter att ha sett filmer och serier om det, var det en stor ära att prata med upphovsmannen bakom flera av dem. 

– Det som fick mig att öppna ögonen kring vad som händer med klimatet var film och dokumentärer om naturvärlden, så tack för det. Det var vad som fick mig att vilja göra något åt det, säger hon. 

David Attenborough om Greta Thunberg 

David Attenborough säger att han blir smickrad av att höra det, och berättar att många som såg hans första program om naturen reagerade på helt andra sätt: 

– Problemet är att politiker bara bryr sig om morgondagen och den efter det och budskapet att världen hör till unga människor är ett väldigt kraftfullt sådant. Du har gjort det till något som människor inte kan ducka för, säger Attenborough. 

– Människor i min generation borde vara väldigt tacksamma mot dig, för du är sannerligen inte tacksam mot vår generation för den röra vi har lämnat världen i till er. 

David Attenborough.
Foto: VANTAGE NEWS / STELLA PICTURES VANTAGE NEWS

När Attenborough får frågan om han har några råd till den unga klimataktivisten, säger han: 

– Jag tror inte att jag borde ge råd till henne med tanke på allt hon redan har uppnått är otroligt. Det är väldigt svårt att veta när man får strålkastaren på sig hur länge man kan hålla kvar den, säga samma saker och få samma effekt – och självklart kan man inte alltid det. Det är problem som den som försöker väcka världen måste handskas med.

Greta Thunberg håller med Attenborough, men tillägger:  

– Man måste ju upprepa sig tills människor förstår det. 

Gretas pappa: Orolig

I ”BBC Today” medverkar även Gretas pappa, Svante Thunberg. Han berättar om den resan som familjen gjort tillsammans, och säger att han var orolig för dottern när hon berättade att hon ville ut och demonstrera. 

Greta hade länge varit deprimerad, haft svårt att äta och ville inte prata med någon – men väcktes till liv av klimatfrågan. När hon därför började ställa krav på familjen om att sluta flyga och äta veganskt, ville familjen stötta henne fullt ut: 

– Jag gjorde alla dessa saker och jag visste ju att de var det rätta att göra. Men jag gjorde det inte för att rädda klimatet, jag gjorde det för att rädda mitt barn, säger Svante Thunberg i BBC.

Fridays for Future strejkade som vanligt utanför riksdagen trots jullov:

Greta Thunberg strejkar vid Riksdagshuset: ”Borde inte vara normalt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.