Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta mäktiga klimatkämpar som vill göra skillnad

Klimatet och dess framtid har blivit den kanske viktigaste spelaren i det politiska samtalet. 

Över hela världen kliver människor – klimataktivister, professorer, skådespelare, politiker och industriledare – fram och driver frågorna som ska rädda vår planet. 

Här är åtta mäktiga klimatkämpar som vill göra skillnad.

Greta Thunberg under en protestmarsch i Wien i maj.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

GRETA THUNBERG

Den 16-årige klimataktivisten har på rekordtid blivit en av världens mest kända svenskar. I augusti 2018 satte hon sig utanför Riksdagshuset med plakatet ”Skolstrejk för klimatet” – och bollen var i rullning. Något som bland annat visar sig på Greta Thunbergs Instagram – över 1,8 miljoner följare.

Greta Thunberg har fått människor och makthavare runt klotet att föra upp frågan om klimatförändringar på agendan. Hon har fått tala till FN:s ledare och EU:s politiker. Hon har även träffat påven i Rom, och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger sade i slutet av maj att han var helt tagen – ”starstruck” – när han mötte Greta Thunberg i Wien.

Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Foto: OLLE SPORRONG
Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Foto: OLLE SPORRONG

JOHAN ROCKSTRÖM

En man med en mängd strängar på sin klimatlyra – bland annat systemekolog och professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet. 

Rockström är dessutom sedan 2003 chef för Stockholm Environment Institute, och från 2006 även chef för det då nystartade Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Han har vidare forskat kring bland annat jordbruk och vattenresurshantering, och arbetat med dessa frågor i afrikanska länder. 

Rockström har på ett kraftfullt sätt medverkat till att i samhällsdebatten konkretisera och lyfta fram människans påverkan på miljön.

Alexandria Ocasio-Cortez har gjort en rekordsnabb karriär inom amerikansk politik.
Foto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK REX/SHUTTERSTOCK

ALEXANDRIA OCASIO–CORTEZ

Har på kort tid blivit en av USA:s mest kända demokrater efter att ha tagit plats i representanthuset i samband med mellanårsvalet 2018. 

Som förespråkare för Green New Deal – där beskrivs hur USA ska bli klimatneutralt på tio år, bland annat genom ökning av förnybar energi i stället för fossila bränslen – har gjort hennes stöd attraktivt bland flera av presidentkandidaterna.

Elizabeth Warren och Bernie Sanders satsar på att bli demokraternas presidentkandidat, och har antingen visat sig tillsammans med Ocasio-Cortez under kampanjmöten eller varit i kontakt med henne i sociala medier. 

Leonardo DiCaprio
Foto: REDSTAR / POLARIS POLARIS IMAGES

LEONARDO DiCAPRIO

 Han är en av världens mest kända skådespelare, men miljöaktivisten DiCaprio har också gjort sig ett stort namn.

Till exempel har han på Facebook uttryckt sin oro över framtiden för USA och resten av världen, till exempel när Donald Trump vände Parisavtalet ryggen:

”I dag hotades den framtida levnadsmöjligheten på vår planet av president Trumps oförsiktiga beslut att dra sig ur Parisavtalet. Vår framtid på den här planeten är nu mer hotad än någonsin tidigare. För amerikaner, och för de i världssamfundet som söker starkt ledarskap när det gäller klimatfrågor, är detta en nedslående händelse.”

DiCaprio avslutade sitt meddelande med att tipsa om flera miljöorganisationer man kan organisera sig i eller stödja. 

Han har också både på Twitter och Instagram uttalat sitt stöd och sin beundran för Greta Thunberg.

Bill Gates har skänkt en stor del av sin förmögenhet till världsförbättrande åtgärder.
Foto: IAN LANGSDON / AP EPA POOL

BILL GATES

Några pekuniära bekymmer har inte IT-miljardären Bill Gates efter att 1975 ha grundat det multinationella datorföretaget Microsoft. 

Men han är bekymrad av andra skäl. 

Gates är uppmärksammad för sina penningdonationer till verksamheter inom utbildnings- och hälsoområdena via Bill & Melinda Gates Foundation.

Vid ett möte i Bryssel i oktober förra året menade Gates att ”världen behöver genombrott när det gäller hur vi tillverkar saker, odlar mat, och förflyttar människor och varor”.

Han vill att pengar ska satsas på företag som kan lösa klimatkrisen.

Martin Vizcarra, till höger, är Perus president.
Foto: MARTIN MEJIA / AP TT NYHETSBYRÅN

MARTIN VIZCARRA

Regeringen i Peru väljer att öka skyddet för sina naturreservat i Amazonas – detta efter flera år av skövling. En yta, dubbelt så stor som Portugal, ska skyddas för en kostnad motsvarande 1,3 miljarder kronor.

– Vi vet att det är möjligt att bevara Amazonas, och erbjuda bättre levnadskvalité för dem som bor där genom att skapa en hållbar hantering av naturresurser, säger Perus president Martin Vizcarra.

Totalt handar det om 17 miljoner hektar som skyddas precis där Amazonasfloden har sitt ursprung.

Gunhild Stordalen vill öka vår medvetenhet inom flera områden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

GUNHILD STORDALEN

Är en av Norges mest kända personer. 

Doktor som med Stordalen Foundation lägger en stor del av sin vakna tid på att jobba för en större medvetenhet kring miljö, klimat och hälsa. 

Under Stordalen Foundations flagg är hon initiativtagare till Eat foundation och GreeNudge. Eat Foundation som tillsammans med Stockholm Resilience Centre, genom olika konferenser länkar samman klimat, hälsa och hållbarhet. 

GreeNudge är en ideell forskningsorganisation, som Gunhild Stordalen grundat för att intensifiera och testa vetenskapliga sätt kopplade till energieffektivitet och klimatförändringar. 

Naomi Kleins bok om den globala uppvärmningen har blivit en bästsäljare.
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

NAOMI KLEIN

Den kanadensiske författaren och aktivisten har blivit ett mäktigt namn i klimatsammanhang efter hennes bok och sedermera film ”Det här förändrar allt: Kapitalismen kontra klimatet”. 

I boken, som snabbt blev en storsäljare, adresserar Klein komplexiteten som finns i ett ekonomiskt system som kräver tillväxt och en värld som inte klarar trycket. 

Klein menar att den globala uppvärmningen inte kan stoppas under den nuvarande kapitalistiska politiska ordningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.