Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta av tio vill äta mindre importerat kött – för klimatet

Åtta av tio vill äta mindre importerat kött.Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Debatten om importerat kött har fått nytt liv i samband med bränderna i Amazonas.Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Åtta av tio vill äta mindre importerat kött – för klimatets skull, visar en ny undersökning av Novus.

Att minska matsvinnet hamnar samtidigt i topp bland de åtgärder som svenskarna tror har störst effekt på klimatet.

Debatten om importerat kött har fått nytt liv i samband med bränderna i Amazonas, orsakade av skogsskövling som drivs av jordbrukare. 

Svenskarnas konsumtion av importerat kött har också minskat något de senaste tre åren, visade siffror från Jordbruksverket nyligen. Enligt myndigheten står animalieproduktion för drygt 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. 

Svenskarna vill äta mindre importerat kött

För att minska sitt klimatavtryck uppger hela åtta av tio svenskar att de kan tänka sig att äta mindre importerat kött, visar en ny undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och Svenskt kött.

– Resultatet visar att informationen har gått fram. Att svenskt kött är mindre klimatskadligt än världsgenomsnittet. Man kan inte jämföra en brasiliansk regnskogsbiff med svenskt naturbete, säger Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF.

När svenskarna ska uppge vilka åtgärder som de tror har störst effekt på klimatet hamnar minskat matsvinn i topp. Att minska sin konsumtion av kött hamnar först på en femteplats.

Det tror svenskarna har störst påverkan på klimatet

Minska matsvinn (56%) 

Minska användning av fossila bränslen (55%)

Minska konsumtion av importerad mat (52%)

Minska flygande (40%)

Minska köttätande (28%)

Undersökningen gjordes av Novus via webbintervjuer med 1086 personer mellan 18 och 79 år under vecka 37.

Även om svaren bara delvis speglar verkligheten tycker Jens Berggren att det säger något om hur vi tar till oss av fakta kring klimatpåverkan.

– Maten har en stor roll i en hållbar livsstil. Mat ligger oss väldigt nära och jag tror att det därför är lättare att ta till sig av den informationen.