Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att ställa om klimatet kan förlänga livet

Pandemin minskar utsläppen – men det kommer inte att räcka.
Att minska utsläpp av växthusgaser kan förlänga livet.
Foto: AP / AP
En äldre kvinna.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att minska utsläppen av växthusgaser kan ge stora hälsovinster. En studie av nio länder visar hur miljontals förtida dödsfall kan undvikas – om länderna skärper sitt klimatarbete.

Många av de åtgärder som krävs för att hejda den globala uppvärmningen kan leda till att folk samtidigt får hälsosammare matvanor, renare luft att andas och mer vardagsmotion. Detta ger stora effekter på risken att dö i förtid, enligt en internationell forskargrupp som har undersökt effekterna av klimatarbetet i nio olika länder.

Länderna som ingår i studien är Brasilien, Kina, Tyskland, Indien, Indonesien, Nigeria, Sydafrika, Storbritannien och USA. Där bor sammanlagt hälften av jordens befolkning – och länderna står tillsammans för ungefär 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Underlätta promenader

 Om dessa nio länder skulle skärpa sitt klimatarbete, så att de minskar utsläppen tillräckligt mycket för att nå målen för Parisavtalet, skulle bieffekten bli att flera miljoner av ländernas invånare slipper dö i förtid varje år från och med 2040, visar studien som publiceras i tidskriften The Lancet Planetary Health.

Enligt forskarna handlar det om 1,2 miljoner förtida dödsfall som undviks tack vare renare luft, 5,8 miljoner som resultat av minskat köttätande och 1,2 miljoner på grund av att infrastruktur byggs om för att underlätta för gång- och cykeltrafik.

Forskarna påpekar att effekterna i vissa fall överlappar och att talen därför inte kan summeras hur som helst.

”Möjlighet att satsa ytterligare”

 ”Att uppfylla Parisavtalet kommer inte bara att förebygga miljontals förtida dödsfall, utan även öka livskvaliteten för ytterligare miljontals människor i form av bättre hälsa. Nu har vi en möjlighet att satsa ännu mer på hälsoaspekterna i klimatarbetet, för att rädda fler liv”, säger studiens försteförfattare Ian Hamilton i ett pressmeddelande.

I dagsläget pekar dock de nationella klimatåtaganden som Parisavtalets parter lämnat in åt fel håll. Men inför det stora klimatmötet COP26 som äger rum i november ska nya klimatåtaganden lämnas in, med skärpta ambitioner.

”Den här studien pekar tydligt på behovet av att alla länder lämnar in ambitiösa klimatåtaganden inför COP26”, säger den tidigare chefen för FN:s klimatsekretariat, Christiana Figueres, i ett uttalande.


TV: Det kan bli konserverna – efter pandemin

Forskare om risken för att utsläppen ökar när länder öppnar upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.