Atmosfäriska flodstormar slår till mot Kanada igen

Extrema översvämningar efter oväder.
Det finns en stor risk för nya översvämningar när fler atmosfäriska floder drar in över Kanada.
Foto: JONATHAN HAYWARD / AP/ TT
Abbotsford har fått hjälp av militären för att klara av situationen. Här är Justin Trudeau på besök för att inspektera skadorna.
Foto: HAYWARD JONATHAN/CP/ABACA / STELLA PICTURES

Fler atmosfäriska floder drar in över västra Kanada.

Regnet faller över det redan översvämningsdrabbade området och floderna stiger. 

Nu väntar 120 millimeter regn – sedan kommer ytterligare två stormar inom loppet av några dagar.

Myndigheterna i Kanada går ut med en ”röd varning” för delar av provinsen British Columbia, när nya atmosfäriska floder drar in över området. Vägar har stängts, hem har evakuerats och människor uppmanas att i möjligaste mån undvika att resa.

”Kraftiga skyfall kan orsaka nya översvämningar och stora vattenansamlingar på vägarna. Det finns risk för stora översvämningar i lågliggande terräng” skriver myndigheten Environment Canada i ett uttalande. 

På lördagen gick The River Forecast Centre ut med att floderna har börjat stiga och att det finns risk för att de svämmar över igen. 

– Markerna är helt mättade på vatten. All extra väta rinner ner mycket lättare och snabbare, säger Armel Castellan, meteorolog på Environment and Climate Change Canada, till CTV

– Det har även snöat, snö som kommer att smälta. Vi kommer alltså att ha både smältsnö och regnvatten som ska rinna av, fortsätter han.

Borgmästarens vädjan till Trudeau

Den lilla staden Abbotsford, vid gränsen till USA, drabbades hårt av översvämningarna tidigare i månaden. Nu riskerar staden sköljas över av 220 millimeter regn under de tre stormar som väntas fram till och med onsdag. Invånarna har uppmanats att vara beredda på att evakuera. Nu vädjar stadens borgmästare Henry Braun till premiärminister Trudeau att låta armén, som varit där för att hjälpa till att röja och bygga upp, stanna kvar i staden.

– Vi är extremt oroade över kommande väderhändelser. Regnet började falla i morse och det väntas falla 120 millimeter fram till i morgon bitti, säger borgmästaren.

– Regnet kan vi hantera, det är jag säker på. Vi kommer inte klara av det om floden Nooksack svämmar över.

En atmosfärisk flod är ett väderfenomen där ett band av tropisk fukt drar norrut eller söderut och släpper ner enorma mängder nederbörd när det når land. 

Här räddas korna undan översvämningen

Kanada utlyser nödläge – dödssiffran väntas stiga efter skyfallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.