Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arnold Schwarzenegger stämmer oljebolag – ”Dödar medvetet”

Arnold Schwarzenegger tycker allt som görs eller drivs av fossila bränslen ska ha varningstexter. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Oljeföretagen mördar medvetet, menar den förre govenören. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Arnold Schwarzenegger fortsätter sin kamp för miljön. 

Nu ska han stämma oljeföretag för att "medvetet döda människor över hela världen.”

Det säger han i Politicos Off message podcast.  

Den förre guvernören i Kalifornien och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger är i kontakt med advokater för att han planerar att stämma oljeföretag för deras miljöförstöring. 

I en podcast jämför han oljeföretagen med tobaksindustrin, som länge kände till rökandets skadliga inverkan på människor utan att förmedla det.

– Tillslut fick de stå tillsvars inför rätten och tvingades betala hundratals miljoner dollar, säger han och fortsätter:

– Oljeföretagen har sedan 1959, då de gjorde egna studier, känt till att fossila bränslen skulle orsaka global uppvärmning och till och med att det skulle vara riskabelt för människors liv, att det skulle döda.

 

LÄS MER: Vi kan behöva förbjuda försäljning av bensinbilar

 

Arnold Schwarzenegger resonerar i podcasten att agerandet om inte annat kommer att öka medvetandet när det kommer till fossila bränslen och uppmuntra människor att välja alternativa bränslen och klimatsmarta bilar. 

Likställer med mord

Arnold Schwarzenegger kallar det helt oansvarligt att skapa produkter som man vet dödar människor utan att varna om det och tycker att alla produkter som skapats av eller drivs av fossila bränslen borde tvingas ha en varningsskylt, som bensinstationer och bilar – på samma sätt som cigarettpaket varnar för cigaretternas skadlighet.  

 

LÄS MER: Kameran avslöjar dolda hotet mot mänskligheten

 

Han jämför också oljeindustrin ännu en gång med att medvetet döda människor och säger att oljeföretag borde ställas till svars därtill.

– Jag tycker inte att det är någon skillnad: Om du går in i ett rum och vet att du kommer att döda någon är det mord. Jag tycker att samma sak gäller oljeföretagen, säger han i podcasten. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!