Arnold Schwarzenegger tycker allt som görs eller drivs av fossila bränslen ska ha varningstexter. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅNArnold Schwarzenegger tycker allt som görs eller drivs av fossila bränslen ska ha varningstexter. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Arnold Schwarzenegger tycker allt som görs eller drivs av fossila bränslen ska ha varningstexter. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Oljeföretagen mördar medvetet, menar den förre govenören. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSENOljeföretagen mördar medvetet, menar den förre govenören. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Oljeföretagen mördar medvetet, menar den förre govenören. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Arnold Schwarzenegger stämmer oljebolag – ”Dödar medvetet”

Publicerad

Arnold Schwarzenegger fortsätter sin kamp för miljön. 

Nu ska han stämma oljeföretag för att "medvetet döda människor över hela världen.”

Det säger han i Politicos Off message podcast.  

Den förre guvernören i Kalifornien och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger är i kontakt med advokater för att han planerar att stämma oljeföretag för deras miljöförstöring. 

I en podcast jämför han oljeföretagen med tobaksindustrin, som länge kände till rökandets skadliga inverkan på människor utan att förmedla det.

– Tillslut fick de stå tillsvars inför rätten och tvingades betala hundratals miljoner dollar, säger han och fortsätter:

– Oljeföretagen har sedan 1959, då de gjorde egna studier, känt till att fossila bränslen skulle orsaka global uppvärmning och till och med att det skulle vara riskabelt för människors liv, att det skulle döda.

 

LÄS MER: Vi kan behöva förbjuda försäljning av bensinbilar

 

Arnold Schwarzenegger resonerar i podcasten att agerandet om inte annat kommer att öka medvetandet när det kommer till fossila bränslen och uppmuntra människor att välja alternativa bränslen och klimatsmarta bilar. 

Likställer med mord

Arnold Schwarzenegger kallar det helt oansvarligt att skapa produkter som man vet dödar människor utan att varna om det och tycker att alla produkter som skapats av eller drivs av fossila bränslen borde tvingas ha en varningsskylt, som bensinstationer och bilar – på samma sätt som cigarettpaket varnar för cigaretternas skadlighet.  

 

LÄS MER: Kameran avslöjar dolda hotet mot mänskligheten

 

Han jämför också oljeindustrin ännu en gång med att medvetet döda människor och säger att oljeföretag borde ställas till svars därtill.

– Jag tycker inte att det är någon skillnad: Om du går in i ett rum och vet att du kommer att döda någon är det mord. Jag tycker att samma sak gäller oljeföretagen, säger han i podcasten. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag