Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arla fälls efter reklam för ”vegetarisk” ost

Naturskadespecialisten Pär Holmgren om vad man kan göra för att stoppa klimatförändringarna.
Arla fälls för vilseledande reklam.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Månsson driver ”Vegokäk”, en av Sveriges största vegetariska matbloggar.Foto: Pressbild

Arla marknadsförde en ost som vegetarisk.

Nu stämplas reklamen som vilseledande – eftersom ost inte anses vara för vegetarianer.

– Om jag var Arla hade jag inte vågat skriva vegetariskt om en produkt som innehöll animalier, säger vegobloggaren Annie Månsson.

Vegetariskt, veganskt eller lakto-ovo? Begreppen kan vara svåra att hålla isär.

Ett färskt exempel gäller Arla Foods, som marknadsfört osten Apetina paneer som vegetarisk. Efter flera anmälningar har Reklamombudsmannens opinionsnämnd slagit fast att reklamen är vilseledande, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Vegetariskt innebär nämligen att ett livsmedel inte innehåller några ingredienser från djur, enligt Livsmedelsverkets definition som Reklamombudsmannen utgår från. 

– Det stämmer att vegetariskt betyder helt växtbaserat i ordets ursprungliga bemärkelse – men i folkmun betyder vegetarisk ofta lakto-ovo-vegetarisk. Det är åtminstone min erfarenhet efter att ha varit vegetarian i 20 år, säger Annie Månsson, som driver ”Vegokäk”, en av Sveriges största vegetariska matbloggar.

Skillnad mellan vegetariskt och lakto-ovo

Lakto-ovo-vegetarisk betyder att en maträtt innehåller ägg och mejeriprodukter, men ofta kallas den ändå vegetarisk.

– För fyra år sedan när jag började blogga blev jag nästan aldrig ifrågasatt när jag skrev att något var vegetariskt, fast det innehöll mejeriprodukter eller ägg. Men nu när vegantrenden vuxit sig stark har jag fått följare som ifrågasätter om jag inte skriver ut det – så jag försöker vara tydlig, säger Annie Månsson.

Arla har försvarat sig med att det inte finns något entydigt definition av vad ”vegetariskt” innebär, och att det tydligt framgår att deras produkt är en ost. Det köper inte Reklamombudsmannen.

Genom åren har de fällt flera andra företag, däribland Lidl och Felix, som marknadsfört produkter som vegetariska trots att de innehåller ägg eller mejeriprodukter, skriver Språktidningen.

– Man kan tycka att det är lite fånigt, eftersom att språket utvecklas och ord får ny mening. Vegetarian är så pass etablerat att jag kan känna att man får leva med det som ”äkta vegetarian”. Men om jag var Arla eller ett annat företag hade jag inte vågat skriva vegetariskt om en produkt som innehöll animalier, jag hade absolut garderat mig. Man har inget att förlora på att vara extra tydlig, säger Annie Månsson.

Hon har tidigare pratat med Expressen om mer klimatsmarta alternativ till halloumi från Cypern – efter att den importerade osten sågats i en rapport från WWF. 

– Det svenska alternativet till halloumi, som ofta kallas eldost, är sannolikt något bättre än importerad ur klimatsynpunkt och det finns även flera lokala alternativ, sa hon då.

Vegetarian eller vegan?

Vegetarian: Enligt Livsmedelsverket är vegetarisk kost egentligen densamma som vegansk, alltså helt växtbaserad och fri från animaliskt innehåll. Vegetarian har dock blivit ett paraplybegrepp som för många syftar på lakto-ovo-vegetarian. 

 

Lakto-ovo-vegetarian: Äter inte kött, fågel eller fisk – men mejeriprodukter och ägg går bra. Det förekommer också laktovegetarianer, som undviker ägg, samt ovovegetarianer, som undviker mejeriprodukter.

 

Vegan: Veganer äter ingenting från djurriket, vilket också inkluderar exempelvis honung. Många veganer utesluter också animalier i kläder och hygienprodukter.

 

Pescetarian: En lakto-ovo-vegetarian som äter fisk. Kallas ibland ”Stockholmsvegetarian” på grund av storstadsbornas trendkänsliga kosthållning. Ibland förekommer varianten ”pollotarian”, som i stället äter kyckling. 

 

Flexitarian: Också lite av ett modeord som innebär att personen försöker dra ner på köttet utan att bli vegetarian på heltid. 

 

Artighetsvegetarian: En vegetarian som äter kött när den tillagats av andra, för att vara artig.

”Jävligt gott” - så här lär du dig laga vegetariskt:

Den prisade matbloggaren Gustav Johansson om vegomat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.