Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arktisk kyla slår till mot Europa – hotar växter

April startade med riktigt aprilväder
Frost hotar att skada känsliga vårväxter.
Foto: DAREK DELMANOWICZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kylan ser ut att stanna ett tag.
Foto: Marcel Bieri / TT NYHETSBYR¿N

En tryckförändring gör Europa extra kyligt just nu. 

Den arktiska kylan slår hårt mot bland annat växter som spås drabbas av frost.

– Kylan ser ut att hänga kvar ett tag, säger meteorologen Josefine Bergstedt .

En stor tryckskillnad mellan Grönland och norra Europa gör att en arktisk kyla rör sig söderut, rapporterar Severe Weather Europe. 

Under de kommande dagarna kan en stor del av Europa få uppleva historiskt låga temperaturer. Vissa platser kan även drabbas av snöstormar.

Det var under helgen som meteorologer kunde se en exceptionell tryckdifferens mellan ett högtryck över Grönland och ett lågtryck över norra Europa. 

Mbar är enheten för lufttryck. Över centrala Grönland beräknades trycket vara cirka 1075 mbar. Nära Lofoten, Norge uppmättes cirka 968 mbar, skriver Severe Weather Europe. 

Experter tror att kylfronten och frost riskerar att störa växtligheten i hela Centraleuropa. Det innebär en fara för känsliga växter som börjar vakna till liv.

Låga morgontemperaturer kan till exempel skada blommande fruktträd.

Kalla luften hänger kvar

I början av april är det inte ovanligt med kalla luftmassor, även om temperaturerna ofta blir varmare. Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm, berättar att den kalla luften som drar ner från norr ger kallare apriltemperatur än vanligt i Europa.

– Ju större skillnad i tryck mellan högt och lågt desto mer blåser det. Under lågtryck har vi en vindriktning som kommer norrifrån, vilket gör att vi får ner den här kalla luften över landet. 

I Europa sprider sig de kallare temperaturerna först över västra Europa och senare över Alperna, Balkanhalvön och större delen av Medelhavet. 

– I Sverige kommer den kalla luften hänga kvar ett bra tag under veckan. Under helgen väntas regn eller snöblandat regn, säger hon.

Snöväder på väg in över landet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.