Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arktis värms upp snabbare än tidigare trott – nådde 30 grader

Temperaturökningen påverkar även resten av jorden, bland annat på grund av havsnivåhöjningar.
Arktis värms upp snabbare än övriga världen.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
I veckan uppmättes temperaturer på 30 grader i Arktis.
Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I veckan var det rekordvarmt i Arktis, med temperaturer på 30 grader. Regionen värms upp tre gånger snabbare än övriga världen, visar en ny rapport från Arktiska rådet.

Det var i den ryska byn Nizhnyaya Pesha vid polcirkeln som temperaturer på 30,3 grader uppmättes under onsdagen, som den skotska meteorologen Scott Duncan har informerat om på Twitter. 

Detta dagen innan Arctic Monitoring & Assessment Programme, AMAP, kom ut med sin rapport som visar att Arktis värms upp tre gånger snabbare än övriga jorden. Detta är snabbare än vad man tidigare trott, och enligt flera modeller kan man se ett till stor del isfritt Arktis innan 2050 om inte utsläppen minskar. 

Havsnivåhöjningar och ekosystem i riskzon 

Mellan 1971 och 2019 har den årliga snittemperaturen i luften nära ytan ökat med 3,1 grader i Arktis, och temperaturen i permafrosten i regionen har ökat med 2-3 grader sedan 70-talet. I rapporten nämns även mer regn, mindre snötäckning samt mindre och tunnare is. Temperaturökningen påverkar även övriga världen då smältande isar leder till havsnivåhöjningar. Förändringarna i Arktis påverkar även människor som bor i regionen och flera ekosystem som riskerar att försvinna.

”Klimatförändringar är ett globalt problem, men många av dess effekter känns nu och starkast i Arktis” står det i rapporten. 

AMAP är en av sex arbetsgrupper som ingår i Arktiska rådet.


https://twitter.com/UNFCCC/status/1395393166082248706
Mikroskopiska livsformer bidrar till havsnivåhöjningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.