Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arktis rekordstora ozonhål är borta

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Arktis.Foto: MANUEL ERNST / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidernas största observerade ozonhål över Arktis har slutit sig och finns ej mer, enligt EU:s övervakningssystem Copernicus.

Det ovanliga ozonhålet – tre gånger så stort som Grönland enligt Nature – överraskade forskarna när det upptäcktes i slutet av mars. Inte sedan 2011 har ett ozonhål setts vid Nordpolen. Över Antarktis däremot skapas ozonhål varje vår.

Arktis rekordhål hade kunnat utgöra ett hot mot människor om det rört sig längre söderut mot befolkade områden. Men hålet började stängas i början av veckan och i torsdags var processen fullbordad.

Mycket ovanligt

Det är mycket ovanligt med en sådan stark ozonförtunning i den norra hemisfären, men årets polarvirvel har varit undantagsvis stark och ihållande, och temperaturerna var låga nog för molnbildning i stratosfären i flera månader, säger Copernicus-forskaren Antje Inness till Euronews.

Att ozonhålet stängdes har inget att göra med minskade föroreningar till följd av virusrestriktioner världen över, påpekar forskarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.