Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arktis brinner – släpper ut lika mycket som Sverige

Så ska framtida skogsbränder förhindras.
Brand nära Fairbanks i Alaska den 11 juli. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Brand nära Fairbanks i Alaska den 9 juli. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Annie Johansson, expert på skogsbränder. Foto: Kyllesjö Skog

Ovanlig värme och torka på norra halvklotet har lett till enorma bränder i Arktis.

I juni orsakade bränderna lika stora koldioxidutsläpp som Sverige står för på ett helt år, skriver The Guardian.

– Koldioxid från skogsbränder är en naturlig del av kretsloppet. Skogsbränder släpper ut koldioxid, och tillväxt av ny skog binder tillbaka den, säger Annie Johansson, specialist på skogsbränder.

Detta bygger dock på att bränder och tillväxt sker i symbios med varandra.

FN-organet Meteorologiska världsorganisationen, WMO, rapporterar att ovanligt höga temperaturer och allvarlig torka ligger bakom den senaste tidens bränder i Arktis. 

Vissa av bränderna är lika stora som hundratusentals fotbollsplaner, skriver The Guardian.

Förutom direkt fara för djur och natur orsakar bränderna enorma koldioxidutsläpp. Förra månaden motsvarade brändernas utsläpp samma mängd koldioxid som Sverige släpper ut på ett helt år, uppgav WMO:s talesperson Clare Nullis under ett FN-möte i Genève på fredagen.

”Motsvarar Sveriges totala årliga utsläpp”

– Bara i juni har dessa bränder gjort att 50 megaton koldioxid har kommit ut i atmosfären, vilket motsvarar Sveriges totala årliga utsläpp. Det här är mer än vad som släpptes ut från Arktis under samma månad mellan 2010 och 2018 sammanlagt, sa Clare Nullis enligt The Guardian.

Bränder på det norra halvklotet är vanliga mellan maj och oktober – men i år har de varit ovanligt intensiva, enligt Clare Nullis. 

De flesta av bränderna har rasat i den amerikanska delstaten Alaska samt Sibirien i Ryssland. I den kanadensiska provinsen Alberta har en brand lika stor som 300 000 fotbollsplaner, motsvarande Luxemburgs yta, orsakat stor förödelse.

https://twitter.com/DrTELS/status/1151868725336952832

I Sibirien har temperaturen varit nästan tio grader högre än genomsnittet för juni, och i Alaska har årets junimånad varit den näst varmaste sedan mätningarna startade, rapporterar The Guardian.

Bränderna riskerar även att tina permafrosten, något som kan släppa ut metangas i atmosfären.

Den skadliga röken kan också färdas över långa avstånd, och staden Fairbanks i Alaska har drabbats av allvarliga luftföroreningar – och uppmanar nu invånarna att hålla sig inomhus.

Svenska specialisten: ”Naturligt”

Annie Johansson är specialist på skogsbränder. Hon driver Kyllesjö Skog, ett företag som har som målsättning att bidra till ”minskade risker och reducerade samhällskostnader vid skogsbränder”.

– Koldioxid från skogsbränder är en naturlig del av kretsloppet. Skogsbränder släpper ut koldioxid, och tillväxt av ny skog binder tillbaka den, säger Annie Johansson.

Detta bygger dock på att bränder och tillväxt sker i symbios med varandra, menar hon.

Ett sätt att garantera tillräcklig tillväxt av ny skog är att plantera den: 

– Det bygger på hur vi hanterar jordbruket. I Sverige har vi i dag större volym skog, vilket gör att vi binder mer koldioxid. Det pågår stora projekt för att se hur vi kan binda ännu mer koldioxid, säger Annie Johansson.